Dolar 3.80'in altında

Uzun bir aradan sonra dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif yönde ayrışan TL, bu sabah dolar karşısında 3.80'in altın güne başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kısa vade için TL'de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisiyle dün sert gerileyen dolar/TL'de bu sabah ilk işlemler 3.7860/3.7885 seviyesinde gerçekleşiyor. Sepet bazında TL 3.9178/3.9215, euro/TL 4.0510/4.0541 seviyesinde işlem görüyor.

Dün güne 3.86 civarında başlayan dolar/TL, TCMB'nin likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin de desteğiyle 3.80'nin altını test etti. Kur bu yıl ilk kez gelişmekte olan para birimlerinden belirgin şekilde pozitif ayrıştıktan sonra günü 3.79'un hemen üzerinde tamamladı.

Dün yabancılar TL'deki kısa pozisyonlarını bir biri ardında kapatması kurdaki düşüşteki ana belirleyiciler olarak öne çıktı.

TL neden pozitif ayrıştı?

Bankacıların verdiği bilgilere göre TL'de en kötünün geride kalmış olacağı beklentisinde Fitch kararının Cuma günü itibarıyla açıklanmış olması, TL'nin Temmuz 2016'dan beri yüzde 25'in üzerinde değer kaybetmiş olması ve bu süreçte TL'den daha çok değer kaybeden bir para biriminin bulunmaması etkili oldu.

Piyasaları destekleyen önemli bir unsur da TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de iki afta önceye göre 2 puanlık artış ile yüzde 10.31'e yükselmesi oldu. TCMB'nin dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti 2012 ortasından beri en yükseğe çıktı. Fonlama maliyeti Ocak ortasında yüzde 8.30 civarındaydı.

TCMB'nin ortalama fonlama maliyetindeki 2 puanlık artışa dikkat çeken bankacılar bu artışta kullanılan yöntemlere ilişkin eleştirilerin devam etmesine karşın TL faizinde dolaylı yoldan da olsa 2 puanlık artışın "ciddi bir faiz artışı" olduğunu belirttiler.

Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden TL yıl başından geçen hafta Cumaya kadar yüzde 7 civarı kayıpla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi konumunda.

Bu konularda ilginizi çekebilir