Dolar 3.82'den döndü

Oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar kuru, gece 3.82'yi gördü. Kurda bu sabah ilk işlemler 3.78'den geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün güne 3.76 civarında başlayan ve oldukça dalgalı bir seyir ardından günü 3.78 civarında tamamlayan dolar/TL, gece illikit piyasalarda 3.82'li seviyelere çıktı. Kur bu sabah ise güne 3.7801/3.7850 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.8950 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.9024/3.9080, 4.01 civarındaki euro/TL 4.0285/4.0343 seviyesindeydi.

Ekonomi yönetiminin katılımı ile dün gerçekleşen zirve sonrası piyasalarda siyasilerin olası açıklamaları, küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın likidite adımları takip edilecek.

Merkez Bankası'nın geçen hafta Perşembe gününden beri uyguladığı ve dün itibarıyla daha da belirginleştirdiği "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan likidite adımlarını bugün de sürdürüp sürdürmeyeceği piyasalarda yakından takip edilecek.

Miktar yöntemi ile haftalık repo ihalesinde yüzde 8 faizle yaptığı fonlamaya geçen hafta Perşembe gününden itibaren ara veren Merkez Bankası dün itibarıyla Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 fonlamayı da sınırladı.

Örtülü faiz olarak yorumlanıyor

Bankacılar geçmiş dönemde "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan TCMB'nin attığı likidite adımları ardından dün Cumhurbaşkanlı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve aralarında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da yer aldığı ekonomi yönetiminin katıldığı toplantı sonrası yeni önlemler alınıp alınmayacağını izliyorlar.

Reuters'a bilgi veren yetkililer, toplantıda kurdaki dalgalanmalar da dahil son dönemde ekonomiye ilişkin gelişmelerin ve atılabilecek olası adımların değerlendireceğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 13 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Bu hafta hükümet ve cumhurbaşkanlığındaki arkadaşlarla ekonomide değerlendirme yapacağız" demişti.

TL en çok değer kaybeden para birimi oldu

Piyasalar TL'nin reel ve nominal getirisinin mevcut jeopolitik siyasi gelişmelere nazaran düşük kaldığını savunurken siyasiler ise yüksek faizin Türkiye ekonomisini zedeleyeceğini belirtiyor.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7'i aşarken TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para
birimi olmayı sürdürüyor. Aynı dönemde dolar karşısında peso değer kaybı yaşarken gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise genel olarak değer kazancı trendi hakim.

"TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sadeleştirme özlemi bitti. Para politikası yine çok faizli ve anlaşılması güç TCMB eski Başkanı Erdem Başçı günlerine döndü" diyen Global Source Partners'dan Atilla Yeşilada, "Faiz nedir sorusuna cevap vermek güç, ama yabancı yatırım bankalarına göre efektif olarak 20-30 baz puan bir sıkılaştırma yapıldı. Eğer bu patikada kalınırsa, haftalık repo ihaleleri kesildiği için efektif fonlama bir hafta içinde yüzde 9'un da üstüne çıkabilir" dedi.

Kritik gelişmeler bekleniyor

Bankacılar dünkü zirve ardından TCMB'nin 24 Ocak'taki faiz kararı ve bunun ardından da yatırım yapılabilir kredi notu ile Türkiye'yi değerlendiren tek kuruluş olan Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirmesini takip edilecek.

Öte yandan piyasada doğrudan etkisi olması beklenmese de Hazine'nin bugün düzenleyeceği kuponsuz Hazine bonosu ihalesi de izlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir