Dolar 4 ayın en düşüğünde seyrediyor

Dolar/TL, 4 ayın en düşük seviyeleri olan 5.20'nin hemen üzerindeki sakin seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatlarında son dönemde gözlenen düşüşün desteğiyle dört ayın en düşük seviyeleri olan 5.20'nin hemen üzerindeki dolar/TL bugün dar bantta hareketini sürdürdü.

Piyasa genel olarak sakin bir günü geride bırakmaya hazırlanırken, bu sabah saat 0902'de 5.2321/5.2406 seviyesinde olan dolar/TL, saat 1705'te 5.2430/5.2440 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL Kasım ayı başından bu yana 5.22-5.50 bandında dalgalanıyor. TCMB ve hükümet tarafından son dönemde atılan adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme dolar/TL'nin kademeli bir şekilde Ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu.
Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 38'i bulmuş durumda. Öte yandan halen yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında.

Piyasalarda önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeler, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları, ticaret savaşları, Brexit süreci ve petrol fiyatlarının seyri yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün enerjide neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için avantaj olduğuna dikkat çekiyorlar. Analistler düşüşün, Türkiye'nin enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüşe, şirketlerin üretim maliyetleri ve manşet enflasyona doğrudan etkisine dikkat çekiyorlar.

Diğer taraftan yurtiçinde ekonominin cari fazla veriyor olmasının yanı sıra enflasyonun düşeceği beklentilerinin de TL'ye destek olduğu belirtiliyor.

Öte yandan dolar ticaret savaşı endişeleriyle iki haftanın en yüksek seviyelerine geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününde gümrük vergilerini yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltmeyi düşündüğünü söylemesi ve kalan tüm Çin ithalatına da vergi koyma tehdidini yinelemesi endişeleri artırdı.

Buna karşılık gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumsuz bir seyir gözlenmiyor.

Diğer taraftan işlemciler Fed'in faizleri kaç kez daha artırabileceğine dair ipuçları için Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü yapacağı konuşmaya ve Fed'in 7-8 Kasım tarihli toplantısının Perşembe yayınlanacak tutanaklarına odaklanmış durumda.

Fed'in Aralık ayında faizleri 25 baz puan daha artırması bekleniyor ancak piyasadaki asıl tartışma Fed'in 2019'daki para politikasını sıkılaştırma hızı.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.53, valörde son işlemde yüzde 16.59 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.73 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 20.29, valörde son işlemde yüzde 20.28 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20.28 seviyesindeydi.

Bu konularda ilginizi çekebilir