Dolar 5.24'ün altını gördü, euro 5.96'ya düştü

Güne 5.28 seviyesinden başlayan dolar/TL'de düşüş hızlandı, kur 5.24'ün altını gördü. Euro/TL ise 5.96'ya kadar geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, petrol fiyatlarında cuma günü yüzde 8'i bulan sert düşüşün de desteğiyle üç ayın en düşük seviyesinde yer alıyor.

Gün içinde en düşük 5.2392'yi gören kur saat 11:45'de 5.2490 ile 3 ayın yeni en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. 5.9608'e kadar gerileyen euro/TL ise 5.9720'den alıcı buldu.

Piyasalarda Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeler, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları, ticaret savaşları ve Brexit süreci yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Petrol fiyatları cuma günkü sert kaybın ardından toparlanmaya çalışsa da, küresel talep görünümü ve finansal piyasalardaki zayıf seyir fiyatlar üzerindeki baskının devam edeceğine işaret ediyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında belki de tek petrol ithalatçısı ülke olmamız nedeniyle TL pozitif. Henüz piyasalarda yerel seçime ilişkin bir fiyatlama oluşmasa da yerel seçimlere yönelik ittifak süreci de yakından takip ediliyor" dedi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün enerjide neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için avantaj olduğunu vurgulayan bankacılar, Türkiye'nin enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüşün, şirketlerin üretim maliyetleri ve manşet enflasyona doğrudan etkisine dikkat çekiyorlar.

Petrol fiyatları kasım başından bu yana yüzde 20'nin üzerinde düştü. Petrol kasımı bu seviyelerden kapatırsa 2014 sonlarından bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetmiş olacak.

Küresel piyasalarda gözler Trump-Xi buluşmasına çevrildiKüresel piyasalarda gözler Trump-Xi buluşmasına çevrildi