Dolar bahisleri 'düşüş sürecek' diyor

Euro karşısında yılbaşından bu yana yüzde 3'e yakın değer kaybı yaşayan dolarda 7 yılın en yüksek seviyesine çıkan kısa pozisyonlar düşüşün süreceği beklentisini artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Suriye'de ABD ile Rusya arasında gerilimin tırmanması ile jeopolitik risklerin tekrar yükselmesi piyasalarda sert değer kayıplarının oluşmasına neden oldu. Ancak ABD'nin Suriye'ye müdahalesinin haftasonu gerçekleştirilen saldırıyla sınırlı kalacağı beklentisi para birimlerinin keskin hareketler göstermesini engellerken, haftaya düşüşle başlayan dolar hem gelişmiş hem de gelişen ülke paraları karşısında değer kaybetti. Anketler ve piyasalarda alınan pozisyonlar, dolarda gerilemenin süreceğine işaret ediyor. Euro/doların yeniden 1.28 seviyelerini hedeflediği belirtiliyor.

Küresel ekonomik krizin ardından merkez bankalarının para politikalarında normalleşmeye dönüş adımlarının ivme kazandığı geçtiğimiz yıl dolar endeksi yüzde 10'a yakın değer kaybettikten sonra bu yıl dolar, euro karşısında yüzde 3'e yakın değer yitirdi. Geçen hafta 1.24 denemesi yapan ancak haftayı 1.23 yakınlarında kapatan euro/dolar dün yükselerek 1.2373 seviyesine yükselirken, İngiliz Sterlin de değerlenerek 1.4314 seviyesine geldi. Japon Yeni dolar karşısında geçen haftaki 107.80 seviyesinden 107.12 seviyesine güçlendi. Dolar; İsviçre Frangı, Kanada Doları ve Avustralya Doları karşısında da düşüş yaşıyor.

Piyasalar, tam da ticaret savaşlarının kızıştığı bir dönemde bölgedeki karışıklığın daha büyük çaplı bir askeri müdahaleye dönüşmeyeceği sinyali alınca iki haftanın en düşük seviyesine yaklaşan doların değer kaybının sürmesi bekleniyor.

Euro/dolar paritesi

2 yıllık ve 10 yıllık tahvil getiri farkı 46 puana indi

Risk iştahının geri gelmeye başlamasıyla yatırımcı dolarda kısa pozisyonlarını artırdı. ABD 10 yıllık ve 2 yıllık kağıtları arasındaki getiri farkının 46 puana inmesinin, Fed'in parasal sıkılaştırma bölgesine girmesinin ekonomi üzerinde baskıya işaret etmesi, faiz artışlarının hız kesebileceği beklentisi oluşturdu.

Hedge fonların dolarda düşüş yönünde aldıkları pozisyon da son yedi yılın en üst seviyelerine çıktı. Yeni Zeland Doları, Meksika Pezosu, Brezilya Reali ve Rus Rublesi net kontratlarına bakıldığında ABD Doları kısa pozisyonlarının 27.1 milyar dolarla Ağustos 2011'den bu yana en yüksek düzeye oluştuğu görülüyor.

Diğer taraftan kur stratijistleriyle yapılan anketler de euro/doların önümüzdeki 12 ay içinde 1.28'e çıkacağı beklentisini ortaya koyuyor. Önde gelen finans kuruluşlarının stratejistlerine göre doların gerçekten güç kazanması için Fed'in bu yıl beş hatta daha fazla faiz artışına gitmesi gerek. Ancak piyasalardaki beklenti Fed'in bu yıl 3 kere, toplamda 75 baz puan faiz artıracağı yönünde.

Rus Rublesi istikrar kazanıyor

ABD’nin İngiltere ve Fransa ile birlikte kimyasal silah iddiasıyla Suriye’de rejime düzenlediği harekatın ardından rejim destekçisi Rusya’ya karşı yeni yaptırımların yolda olduğunu bildirmesi dün Rus Rublesi'nin güne sert düşüşle başlamasına neden oldu. Ancak sonrasında Kremlin'in Rus şirketleri yaptırımlara karşı korumak için tedbir alacağını bildirmesiyle ruble gün içinde toparlandı. Dolar karşısında sabah saatlerinde 63.15'e gerileyen ruble, daha sonra 62.21 seviyesinde istikrar kazandı. Rublenin toparlanmasında, Rusya'nın en önemli ihracat kalemleri arasında yer alan petrol fiyatlarındaki yükseliş de etkili. ABD, İngiltere ve Fransa koalisyonunun Suriye'ye saldırmasının ardından artan jeopolitik gerginlik petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açtı. Brent petrolün varil fiyatı üç yılın rekorunu kırarak 73 dolara kadar çıktı, daha sonra 72,62 dolara indi. Analistler, Ortadoğu'daki gerilimin petrol varil fiyatını 74-75 dolara kadar çıkarabileceğini tahmin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir