Dolar dalgalandı, faiz düştü

Sabah 3.12'nin üzerini gören dolar 3.11 seviyesinin altına sarktı. Enflasyon verileri ile tahvil faizleri bir miktar geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan başkanlık yarışında ipi kimin göğüsleyeceğine yönelik belirsizlik piyasalarda temkinli havanın sürmesine neden olurken, içeride beklentilerin altında kalan enflasyon verileri ile tahvil faizleri bir miktar geriledi.

Tüketici fiyatlarında Ekim ayında dönemsel nedenlerle yüzde 1.44 ile önemli bir yükseliş yaşansa da çekirdek ve yıllık enflasyonda birkaç aydır devam eden sert düşüşler TCMB'nin ara verdiği üst bant faiz indirimleri sürecinde enflasyon kaynaklı bir baskı gelmeyeceğini gösteriyor.

Borsa günü düşüşle tamamladıBorsa günü düşüşle tamamladı

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, İngiltere mahkemesinin aldığı kararın piyasalarda kısa süreli bir risk iştahında artışa neden olduğunu söyleyerek, "Ancak piyasada ABD seçimleri öncesinde genel eğilimde bir değişim yok, tedirginlik nedeniyle EM'ler baskı altında kalmaya devam ediyor, TL'de de hem küresel hem de jeopolitik riskler nedeniyle değer kaybı eğilimi sürüyor" dedi.

Erkan, "Enflasyon verileri ardından 10 yıllık tahvil faizlerinde bir aşağı hareket gördük. Piyasalar yarın ABD tarımdışı istihdam verisini bekliyor. ABD'de veriler çok kötü gelmedikçe Aralık için yüzde 78 olan faiz artırım ihtimalini bozmaz. Dolar/TL 3.1273'teki zirvesini yenilerse, 3.15 kısa vadeli hedef olarak görünüyor" dedi.

Bu sabah 3.12 seviyesinde olan dolar/TL gün sonunda 3.1087 seviyesinde yer aldı.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.18 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.23 oldu. Bugün ise spot kapanış yüzde 10.20 seviyesinden gerçekleşirken, valörde yüzde 10.13'e kadar geriledikten sonra son işlem yüzde 10.18 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.24 seviyesinden gerçekleşti. Bugün ise spot kapanış yüzde 9.29 seviyesinden gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir