Dolarda düşüş sınırlı oldu

Dolar, Trump seçilmesinden bu yana gözlenen küresel güçlenme eğiliminin zayıflamasıyla kayıplar yaşamasına karşın 3,40 seviyesinin altına inmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin bugün bir miktar zayıflamasıyla tarihi zirvelerinin altında seyrediyor.

Geçen hafta 102.05 ile 13.5 yılın yeni zirvesini gören dolar endeksi güne yüzde 0.7 düşüşle 100.77 düzeyinde başladıktan sonra 101.5 civarında işlem görüyor.

Cuma günü 3.46 civarında işlem gören dolar/TL dolar endeksine paralel gün içinde 3.4078'e kadar geriledikten sonra piyasaların kapanış saatlerinde 3.4304/3.4328 seviyesinden işlem gördü.

Merkez Bankası'nın geçen hafta gerçekleştirdiği faiz artışından sonra gerek küresel gelişmeler gerekse Türkiye'ye özgü nedenlerle dolar/TL tarihi zirvelerini her gün yenileyerek 3.4760'a kadar yükselmişti.

Art arda yedi ay faiz koridorunun üst bandını indirdikten sonra geçen ay kısa vadeli tüm faizleri sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında ise politika faizini 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırdı.

Bankacılar, dolardaki küresel güç kaybıyla birlikte dolar/TL'de bir miktar iyimserliğe yer açıldığını geçen hafta faiz artışı gerçekleştirilmesinin de bunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığını, TCMB'nin likidite adımlarının yakından takip edildiğini belirtiyorlar. Bankacılar dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına da dikkat çekiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir