Dolar enflasyon sonrası sakin seyretti

İtalya referandumu sonrası risk iştahında azalma ve iç riskler nedeniyle yükselen dolar, enflasyon rakamlarının beklenenden iyi gelmesiyle birlikte 3,54 seviyesinde yatay bir seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolarda küresel güçlü seyir, İtalya'da dün yapılan referandum ardından risk iştahında azalma ve TL'nin kendi iç riskleri nedeniyle sabah saatlerinde 3.56'yı aşan dolar/TL, beklentilerin altında gelen enflasyon verisi ve global piyasalarda toparlanmaya paralel bir miktar geriledi.

Bu sabah 3.5334/3.5400 seviyesinde olan ve 3.5615'e kadar yükselen dolar/TL, piyasaların kapanış saatlerinde 3.5375/3.5390 seviyesinde bulunuyordu.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.6618/3.6637, euro/TL ise 3.7862/3.7883 seviyesinde.

Piyasalar asıl olarak TCMB'nin yarınki 2017 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında vereceği mesajlar ile Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları bekliyor.

EKK bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırırken, bu tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

Yapılan anayasa referandumunda mağlubiyet alan İtalyan Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından dolar karşısında 21 ayın en düşük seviyelerine gerileyen euro, sonrasın toparlanarak Kasım ortasından beri ilk kez 1.07 seviyesini aştı.

Yatırımcıların Renzi'nin istifasının bölgede daha fazla siyasi istikrarsızlığa neden olacağını düşünmesiyle euro Asya seansında 1.0505'e kadar gerileyerek Mart 2015'ten beri en düşük seviyeyi görmüştü.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolara karşı bir toparlanma eğilimi olduğunu söyleyerek, "Bunda ABD tarafında önemli bir veri açıklanmamasının da etkisi var. İtalya referandumunda hayır oyu zaten fiyatlanmıştı, piyasa sonraki hikayeye bakacak. Petrol fiyatlarındaki yükseliş petrole korelasyonu olan para birimlerini olumlu etkilerken TL'de yine de bir negatif performans söz konusu. Küresel risk iştahında azalmaya paralel sabah dolar/TL'de bir yukarı atak oldu ancak kalıcı hareket yaratmadı. Beklentilerden iyi gelen enflasyon da önümüzdeki dönem beklentileri düşürecek bir veri olmadığından çok önemli bir etki yaratmadı" dedi.

Erkan TCMB'nin yarınki Para ve Kur Politikası toplantısı ile Perşembe günü açıklanacak olan EKK'nın beklendiğini, kurda kısa süreli gerileme sağlayacak adımlar gelebileceğini söyledi.

Tüketici fiyatları Kasım ayında gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün de desteğiyle artış beklentilerinin aksine yıllık bazda bir düşüş göstererek yüzde 7.16'dan yüzde 7'ye geriledi.

Dolar/TL Cuma günü tarihi zirve olan 3.60'ı test ettikten sonra 3.53'lü seviyelere gerilerken, bankacılar TL'de görülen negatif ayrışmanın bir nebze azalması için bozulan algının yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

İşlemciler Cuma günü piyasada bir süre likiditenin tam anlamıyla kaybolduğunu ve kur alış satış fiyatları arasındaki farkın (spread) öğleden sonra uzun bir süre 0.01 TL'ye kadar yükselerek normal bir gündeki spreadin neredeyse 20 katına ulaştığını belirttiler.

TL'nin Cuma günü dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 2'yi aştı.

Diğer taraftan Borsa İstanbul gibi kamu kurumlarının TL'ye yönelik adımları piyasalarda bir miktar rahatlamaya neden oldu.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı çağrıya destek vermek amacıyla tüm nakdi varlıkların TL'ye çevrilmesi ve TL hesaplarında tutulması kararı alındığı belirtildi.

Yurtiçinde son dönemdeki birçok gelişme yatırımcı algısını bozmuş durumda. Bu durum ise tarihi zirvelerini neredeyse her gün yenileyen kurda çok sert dalgalanmalara neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın halen yüksek faize karşı olduğu yönünde açıklamalar yapması TL'de negatif ayrışmanın ana unsuru. Diğer taraftan AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek Anayasa değişiklik teklifi ardından bahar aylarında referandum ihtimali ve bu dönemde bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri, Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar, yeniden gündeme gelen idam konusu, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler ve OHAL'in ne kadar süreceği belirsizliği de negatif ayrışmayı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir