Dolar güne yatay başladı

Dolardaki hareketliliği takip eden kur 3.80 civarında seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolar üç haftanın zirvesindeki seyrini sürdürürken, geçen hafta görülen sert değer kayıplarının ardından TL bu hafta nispeten daha iyimser bir görünüm sergiliyor.

Dolar/TL doların Şubat'tan bu yana aylık bazda en büyük değer kazancı trendine doğru seyretmesiyle baskı altında kalırken piyasalar bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son enflasyon raporunda vereceği mesajlara odaklanmış durumda.

TCMB'nin enflasyon tahminlerini kısa süre önce açıklanan OVP'ye paralel güncellemesi beklenirken piyasalar daha çok bankanın para politikasına hakkında vereceği mesajları takip edecek.

TCMB'nin son PPK kararında ve Başkan Murat Çetinkaya'nın ABD'de gerçekleştirdiği son sunumda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve "hedeflerle uyum sağlanana" kadar sıkı para politikası duruşunun "kararlılıkla" sürdürüleceğini belirtti.

Bu ifade daha önceki açıklamalarda hedeflerle uyum ve kararlılık sözlerini içermiyordu. Enflasyondaki yüksek seyir ve son dönemde artan TL'deki değer kaybı dikkate alındığında, açıklamalara yeni giren bu ifadeler bankanın daha uzun bir süre sıkı duruşunu koruyacağı şeklinde yorumlanıyor.

Bu kapsamda bu süreye ilişkin bugün verilecek mesajlar da yakından takip ediliyor.

TCMB bir önceki enflasyon raporunda enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 8.7 olarak gerçekleşeceğini, 2018 yıl sonunda ise yüzde 6.4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyordu. İlgili öngörülerin bu raporda OVP'ye paralel 2017 yıl sonu için yüzde 9.5 2018 sonu için yüzde 7 olarak güncellenmesi öngörülüyor.

Dolar/TL dün günü 3.80 civarında tamamladıktan sonra bugün de anlamlı bir değişim göstermeyerek 3.7945/3.7960 seviyesinde güne başladı.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1033/4.1052, euro/TL ise 4.4132/4.4146 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyon raporu ardından piyasa kapanışında ABD Merkez bankasının faiz kararı haftanın kalanında Ekim ayı enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın yeni başkanının kim olacağı, ABD'de devam eden iç siyasi gelişmeler ve yakın coğrafyadaki jeopolitik gündem takip ediliyor olacak.

Dolar, yatırımcıların para politikasında sıkılaşmanın nasıl ilerleyeceğine dair ipuçları için yakından izlediği bugün sona erecek olan Fed toplantısı öncesinde artıda seyrediyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 yükselişle 94.680'de bulunuyor.

Endeks Cuma günü 95.150'ye kadar yükselerek üç ayın zirvesini görmüştü.

Fed'in dün başlayan para politikası toplantısını bugün sona erecek, karar ise Türkiye saat ile 2100'de açıklanacak.

Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmese de, yatırımcılar gelecek ay yapılacağı tahmin edilen faiz artırımı ve faizlerin gelecek yıl ne zaman artırılabileceğine yönelik ipuçlarına odaklanacak.

Dolardaki küresel değerlenme, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişelerle dolar/TL geçen hafta 3.8430'u görmüştü.