Dolar güne zirveye yakın başladı

Enflasyonda sert yükseliş ile dün tarihi zirveyi gören dolar/TL'de bu sabah ilk işlemler 3.5944 seviyesinden geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, dün dolardaki küresel değer kazancı trendi ve beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi ile tarihi zirve olan 3.6040'a kadar yükseldikten sonra bugün güne zirvenin altında 3.5850 civarında başladı.

Bugün küresel piyasalarda dolar ve petrol fiyatları başta olmak üzere global gelişmeler takip edilecek; içeride ise siyasi gelişmeler izlenmeye devam edilecek.

Dolar endeksi dün 14 yılın yeni zirvesini görmesinin ardından kâr realizasyonuyla geriledikten sonra ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişe paralel olarak bu sabah yine zirve seviyelere yaklaştı.

Dolar endeksi dün ABD imalat sektöründe iki yılın en güçlü büyümesine işaret eden ISM verisinin ardından 103.82 ile 14 yılın yeni zirvesine tırmandı. Ancak dün geç saatlerde kâr realizasyonuyla 103.0'a doğru gerileyen endeks daha sonra toparlanırken bugün yüzde 0.1 artıda 103.30 düzeyinde bulunuyor.

ABD'deki ISM verisinin hammadde fiyatlarının hızla yükseldiğini ortaya koyması ise ülkede bu ay göreve gelecek Trump yönetiminin enflasyonu yükseltmek için uygulayacağı politikaların sonuç vereceği yönündeki spekülasyonu güçlendirdi.

Değer kaybı yüzde 1.5 aşmıştı

TL dün beklentilerin üzerindeki enflasyon verileri ve OHAL'in uzatılacağının açıklanmasının da etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmıştı.

TL'nin dolar karşısında değer kaybı dün gün içinde yüzde 1.5'u aştı ve TL en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi oldu. TL geçen yılı da dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybı ile tamamlamıştı.

Dün tarihi zirve olan 3.6040'ı test ettikten sonra akşam saatlerinde 3.59 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah ise 3.5944 seviyesini gördükten sonra, saat 09.22'de 3.5893 civarında seyrediyor.

Bugün iç piyasalarda TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu ve aralık ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek. Dış piyasalarda ise ABD ADP özel sektör istihdam verileri izlenecek.