Dolar haftanın en düşüğünde

Dolar/TL, yüzde 2,5'i bulan düşüşle 6.4150 seviyesine kadar geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de aşağı yönlü hareket haftanın son işlem günü hızlandı.

Kur, yüzde 2'nin üzerinde geri çekilme ile 6.4150 seviyelerine kadar geriledi. Merkez Bankası'nın (TCMB) 13 Eylül'deki PPK toplantısında faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu hava TL'nin toparlanmasında rol oynuyor.

Günün önemli verilerinden ABD tarım dışı istihdam piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Ülkede tarım dışı istihdam 201 bin arttı. Piyasa beklentisi artışın 190 bin olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Öte yandan işsizlik oranı yüzde 3.9 seviyesinde gerçekleşerek yüzde 3.8'lik beklentinin kısmi üzerinde geldi.

Haftanın en düşük seviyesinden dönen dolar/TL, 6.46-6.47 aralığına hareketlendikten sonra yeniden yönünü aşağı çevirdi.

Saat 16:22 itibariyle dolar/TL, yüzde 2,1 düşüşle 6.44 ve euro/TL yüzde 2,7 düşüşle 7.4580 seviyesinde yer aldı.

İran'da kritik zirve

Bu arada İran'da Üçlü İdlib Zirvesi yapıldı. Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin zirvesini dünya canlı izledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bölgedeki varlığını korumakta kararlıdır. Bir ateşkese adım atılmasında büyük fayda var. Ateşkes ilanı yapabilirsek önemli bir adım olacak" dedi. Ruhani de, "Suriye'nin yasal hükümetiyle işbirliği yapılmalıdır. ABD'yi Fırat'ın doğusundan çıkmaya zorlayalım" açıklaması yaptı. Putin ise, "Sadece İdlib'de terörist kaldı. Suriye hükümeti tüm toprakları denetlemeli" vurgusu yaptı. Tahran Bildirisi başkanlar tarafından onaylandı. 

6.45 önemli destek

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, "TCMB'nin faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler, ABD'de dün açıklanan özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen rahatlama dolar/TL'de aşağı hareketi destekliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Öte yandan İdlib konusunda geliştirilen diplomasi de sorunun diplomatik yollarla çözülebileceği algısını canlı tutuyor. Dolar/TL'de 6.45 seviyesi önemli destek. Bu seviyenin altında kalıcı olunması halinde 6'nın altına hareket başlayabilir."

TCMB'nin faiz artışına birçok analist kesin gözüyle bakarken, ne kadarlık artış yapılacağına yönelik belirsizlik söz konusu. Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için 1.000 baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekiyordu.

Borsa 93 binin üzerinde tutunduBorsa 93 binin üzerinde tutundu

Bu konularda ilginizi çekebilir