Dolar haftaya sakin başladı

Geçtiğimiz hafta boyunca rekor üstüne rekor kıran dolar, EKK sonrası sakin bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplanması ve ardından TCMB'nin gereken tedbirleri alacağı açıklamalarıyla tarihi zirveden sınırlı da olsa gerileyen dolar/TL'de küresel piyasalar ve olası TCMB adımları takip ediliyor.

Bankacılar, Merkez Bankası'nın bu hafta Perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı PPK kararının haftanın en önemli iç gündemi olduğunu belirtirken kararın ve karar öncesi siyasilerin olası açıklamaları ile piyasalarda her iki yönlü dalgalanmalar getirebileceğini söylediler.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, "EKK toplantısı piyasalardaki tansiyonu bir miktar azalttı. Ancak, toplantıdan somut bir karar çıkmaması ve AB'ye alternatif olarak Şanghay Beşlisi'nin gündeme getirilmesi tansiyonu yeniden yükseltebilir. PPK toplantısı öncesi Türk piyasaları hareketli olmayı sürdürebilir" dedi.

ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı ve faiz artışlarının Trump sonrası zamana yayılan bir şekilde olsa da daha kuvvetli olabileceği beklentisi dolarda küresel değer kazançlarına neden oluyor. Dolardaki değer kazancı süreci ise TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri başta olmak üzere sert değer kayıplarına neden oluyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks ise yüzde 0.1 yükselişle 101.34 düzeyinde bulunuyor. Geçen hafta yüzde 4'ün üzerinde yükselerek Mart 2015'ten bu yana en yüksek düzeyi gören endeks, Cuma günün 101.84 ile Mart 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Kasım ayı başında sonuçlanan ABD seçimleri öncesi 3.15'li seviyelerde olan dolar/TL, Cuma günü yeni zirve olan 3.4080'ni test etti. Yıldırım'ın EKK açıklamaları ile tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren kur bu sabah 3.3750/3.3799 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü 3.4750 civarında olan sepet bazında TL, tarihi zirve olan 3.5094'e kadar yükseldikten sonra bu sabah aynı saatte 3.4776/3.4816, 3.58 civarındaki euro/TL ise 3.6115'e kadar yükseldikten sonra bu sabah 3.5786/3.5830 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'nin her ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği'ne üye olması gerekmediğini yerine Şanghay İşbirliği Örgütü'nün bir parçası olunmanın tercih edilebileceğini söyledi.

Özbekistan'tan Türkiye'ye dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, "Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, 'Şanghay beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum" dedi.