Dolar haftaya sakin başladı

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 3.5361 seviyelerinden başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katar gerginliği ile birlikte test ettiği yılın en düşük seviyelerinden yönünü sınırlı yukarı çeviren dolar/TL'de 3.50'nin üzerindeki seyir devam ediyor.

Dolar/TL geçen hafta 3.5590'a kadar yükseldikten sonra Cuma günü akşam saatlerinde 3.53'ün hemen altında işlem görmüştü.

Kur bu sabah ise ilk işlemlerde 3.5350/3.5370 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL 3.7488/3.7511, euro/TL ise 3.9626/3.9652 seviyesinde.

Bankacılar bugün ilk çeyreğe ilişkin GSYH, Nisan ayı ödemeler dengesi, Haziran dönemi TCMB beklenti anketi verilerinin ve Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin takip edileceğini belirttiler.

Hazine bugün 8 Ağustos 2018 itfalı kuponsuz tahvilin ilk ihracı ile 2 Mart 2022 itfalı sabit kuponlu ve 8 Kasım 2023 itfalı TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek.

Dış piyasalarda bugün takip edilecek bir veri gündemi bulunmazken piyasalar bu hafta önce ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı ve TCMB'nin düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının da yakından izleneceğini belirttiler. Öte yandan bu hafta İngiltere ve Japonya merkez bankalarının da faiz kararları piyasalarca takip edilecek.

Küresel piyasalarda haftanın başlıca gündem maddesi olan Fed'in para politikası toplantısı Çarşamba günü sonuçlanacak. Yatırımcılar ABD ekonomisinin yılın geri kalanındaki faiz artırımlarının getireceği yükü kaldırıp kaldıramayacağına dair Fed yetkililerinin görüşlerine ve merkez bankasının devasa bilançosunu küçültmek için izleyeceği yöntemlere odaklanacak.

KapitalFX tarafından yayımlanan günlük bültende, "Dolar/TL'nin eğilimi 3.53 seviyesi üzerinde bulunan konumu itibariyle yukarı yönlü görünmekte. Bugün de çok kritik GSYH ve cari açık verilerinin açıklanacağını düşünecek olursak, piyasada volatilitenin, küresel veri akışı zayıf olmasına rağmen artması beklenebilir. Bu durumda TL açısından negatif senaryoda 3.57, pozitif senaryoda ise 3.50 seviyeleri hedeflenecektir" görüşüne yer verildi.

Reuters'ın 19 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıl son çeyreğin üzerinde yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor.

Öte yandan Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Nisan ayında 3.62 milyar dolar olması bekleniyor.

Katar ile ilgili gelişmeler geçen hafta Türkiye'nin Suudi Arabistan ve ABD'nin karşısında yer alacağı endişelerine neden olmuş ve bir risk unsuru olarak piyasada kur ve faizde yükselişe neden olmuştu. Bankacılar endişelerin henüz sona ermediğini ancak sorunların şimdilik askeri bir boyuta taşınmasının öngörülmemesi nedeniyle piyasalarda yeni bir satış baskısı da yaratmadığını belirttiler.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi geçen hafta "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.