Dolar mevduatın cazibesi arttı, kur 1,84'ü aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Moody's'in Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından 1,82 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, bu seviyeden gelen güçlü alımların etkisi ile son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,8430 seviyesine kadar yükseldi.

Analistler, hisse senedi ve bono piyasasındaki pozitif seyre rağmen Dolar/TL'de görülen oynaklıkta (dolar lehine harekette), Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin beklentiler ve Türkiye'nin ikinci bir yatırım yapılabilir ülke statüsüne gelmesi ile Türkiye varlıklarında yatırım yapan bazı yatırımcıların mevcut pozisyonlarında realizasyona gitmelerinin etkili oluğunu belirtiyor.

"Yerli yatırımcının TL tutma iştahı azalıyor"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım'dan Tufan Cömert, piyasada ciddi bir kar realizasyonun gerçekleştiğini belirterek, bu durumun biraz şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Cömert, şunları aktardı: "En azından birkaç gün iyimserlik sürer, sonra yataya döner, ardından kar satışları başlar diye düşünüyorduk. Sadece bugün 1 milyar dolar çıktı diye tahmin ediyorum. Sadece yabancı değil yerli de hafta başından bu yana alış tarafında. Merkez Bankası faizi indirdikçe yerli yatırımcının da TL tutma iştahı azalıyor. Dolar mevduat faizi ile TL mevduat faizi arasındaki fark yerli yatırımcı açısından artık doların tercih edilmesine yol açacak seviyede.