Dolar, Powell'ı temkinli bekliyor

Piyasaların odağında Jerome Powell'ın Fed Başkanı olarak yapacağı ilk resmi açıklamalar var. Powell'ın Kongre konuşması öncesinde, dolar geçen haftaki kazanımlarını geri verdi ve başlıca paraların tamamı karşısında düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

ABD'de ücret artışının hızlandığını gösteren veri sonrasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) borçlanma maliyetlerini daha hızlı artırmaya başlayacağı telaşına kapılan yatırımcı birkaç gün içinde borsalardan 4 trilyon doların uçmasına neden olmuştu. Ancak Jerome Powell’ın yeni Fed başkanı olarak yapacağı ilk resmi açıklamalar öncesinde piyasalarda tam tersine Fed'in faiz artırma hızını yavaşlatabileceği havası oluştu. Hisse senedi ve emtia piyasaları haftaya bu iyimserlikle başlarken, dolar yeniden baskı altına girdi.

Enflasyon verisi de bekleniyor

Piyasanın odağında bu hafta Powell’ın yeni Fed başkanı olarak yapacağı ilk resmi açıklamalar ve ABD'de açıklanacak enflasyon ve ücret verisi var. Amerikan Doları, Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarında ekonomik büyümenin hızlandığını göstermesiyle birlikte değer kazanmıştı. Ancak yatırımcılar, Powell'ın merkez bankasının yarı yıllık raporu öncesi yapacağı konuşma öncesi temkinli davranıyor. Yatırımcılar Powell'ın bugün Temsilciler Meclisi'nin sorularına vereceği cevaplarda geçtiğimiz tutanaklardakine benzer ifadeler kullanacağını düşünüyor.
Diğer yandan, Powell ve diğer yetkililer, neredeyse 9 yıllık ekonomik büyümeyi genişletmek için uğraşırken enflasyonun yüzde 2,5 seviyesine kadar yükselmesini kabul etmeye hazır olabileceği yorumları yapılıyor. Bu da yatırımcıyı dolar konusunda temkinli olmaya itiyor. Amerikan Doları, Powell'ın ilk konuşması öncesi yatırımcıların temkinli davranıyor olmalarıyla değer kaybetti. Diğer majör dövizler karşısındaki performansının ölçümü olan dolar endeksi yüzde 0.21 düşüşle 89.62 puana geriledi. Endeks, geçtiğimiz hafta içinde 88.15 puana kadar geriledikten sonra yüzde 0.9 oranında yükselmişti. euro da dolar karşısında yükseldi ve 1.2319 seviyesini gördü.

Yeni Fed başkanının 9 yıllık ekonomik büyümeyi genişletmek için uğraşırken enflasyonun yüzde 2,5 seviyesine kadar yükselmesini kabul etmeye hazır olabileceği yorumları yapılıyor.

Bu hafta Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi de önemli.

Doları zayıflatan 10 faktör

Dolar endeksi yılbaşından bu yana yüzde 3'e yakın geriledi. Analistlere göre doların zayıf bir 2018 geçirmesinin arkasında birçok neden var. Doları dibe çeken nedenler şöyle sıralanabilir:

▶ Aslında dolardaki düşüş çok da yeni bir durum değil. 2017'nin ilk dönemlerinde başlayan bir gerileme trendinin devamı. Uzmanlara göre dolar aşırı değerli ve normal bir düzeltme sürecinden geçiyor.

▶ Dolardaki düşüş yerine bazı uzmanlar 'diğer paraların dolara karşı güçlenmesi' ifadesini kulanmayı tercih ediyor. Çünkü bu ülkelerin ekonomisi güçleniyor ve merkez bankaları faiz artışına doğur yaklaşıyor. Özelikle euro, yen ve sterlinde bu eğilimde var.

▶ Küresel büyümenin istikrar kazanmış görünmesi risk iştahını artırıyor.

▶ ABD dışındaki piyasalarda da sermaye talebi güçlü.

▶ ABD Başkanı Donlad Trump'ın korumacı söylemleri dolarda satış getiriyor. Piyasalar Trump'ı güvenilir bir lider olarak görmüyor.

▶ ABD'de vergi reformu bütçe açığının büyümesi ve daha zayıf dolar anlamına geliyor. Reagan'ın 1985 ve Bush'un 2001 yılındaki vergi kesintileri bunun kanıtı.

▶ Trump yönetimi zayıf dolardan yana olduğu söylemlerini artırdı. Davos'ta Hazine Bakanı Steven Mnuchin, zayıf doların kendileri için ticari fırsatları artıracağını söylemişti.

▶ Çin, parası yuanın değerini düşürmek yerine, Çin'de döviz manipulasyonu yaptığı suçlamalarından rahatsız olarak değerinin arttığını görmekten daha mutlu görünüyor. Ayrıca Çin, daha önceki büyük miktarlarda Amerikan Hazine Kağıdı almıyor.

▶ Merkez Bankaları, rezervlerinin çeşitlendirmek amacıyla dolardan başka paralara da yöneliyor.

▶ ABD Merkez Bankası birçok yatırımcının beklediğinden daha güvercin davranıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir