TL'de zayıf görünüm sürüyor

ABD başkanlık seçimlerinin yanı sıra içeride siyasi ve jeopolitik risklerle yükselişi sürdüren dolar kuru bu sabah ilk işlemlerde 3,12'nin üzerine çıktı. Gözler bu akşamki Fed faiz kararında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimlerinin sonuçlarına ilişkin endişeler global olarak piyasaları baskı altında tutmaya devam ederken, yurtiçindeki siyasi ve jeopolitik risklerin de etkisiyle yönünü yukarı çeviren dolar/TL bu sabah 3.12 seviyesini aştı.

3,1202'ye kadar yükselen kurda işlemler saat 10:14 itibariyle 3,1170 seviyesinden geçiyor. Dolar kuru geçtiğimiz cuma günü 3,1273 TL'ye çıkarak tarihi zirve seviyesini görmüştü.

Bankacılar ABD seçimlerine ilişkin endişelerin gelişmekte olan ülke para birimlerinde bozulmaya neden olduğunu, yurtiçinde ise jeopolitik gelişmelere ve başkanlık sistemine yönelik tartışmaların yanı sıra idamın yeniden getirilmesine yönelik söylemlerin de TL'yi baskıladığına dikkat çekiyor.

Fed'in mesajları bekleniyor

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün sonuçlanacak olan faiz toplantısını bekliyor.

Fed'in para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ancak yapılacak açıklamada aralık ayında yapılması beklenen faiz artırımına ilişkin sinyaller izlenecek.

ABD'deki başkanlık yarışı son dönemde piyasaları baskı altında tutarken, FBI'ın Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'un özel eposta hesabına gelen iletileri inceleyeceği yönünde ABD'deki seçimlerden sadece bir hafta önce gelen haberler piyasalarda olumsuz havaya neden olmuştu.

Yatırımcılar Clinton'ı ABD'deki mevcut politikaları sürdürecek bir aday olarak görürken Donald Trump'ı dış politika ve ekonomi alanında izleyeceği tahmin edilen yeni politikalar nedeniyle belirsizlikler yaratacak bir aday olarak görüyorlar.

Dolayısıyla seçimlerden beklenmedik bir sonuç çıkması halinde Fed'in yıl sonunda yapması beklenen faiz artırımının gecikebileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir