Dolar seçim baskısıyla yükseliyor

Seçim beklentileri ve dolardaki global değer kazancı ile kurdaki yukarı baskı sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Genel seçim sonuçlarına ilişkin beklentiler para ve sermaye piyasalarındaki fiyatlamaları aşağı ve yukarı yönlü sert etkilemeye devam ederken, seçimin ardından tek parti iktidarının sürmeyebileceği endişesi ve küresel piyasalarda doların değer kazancı ile birlikte kurdaki yukarı baskı sürüyor.

Bugün küresel piyasalar ve seçim anketleri yakından izlenmeye devam edilirken iç piyasada ise Mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksi ve TCMB'nin geçen hafta kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu toplantıya ilişkin özetler yakından izlenecek.

Küresel piyasalarda ise dolar, Fed'in yılın ileri dönemlerinde faiz oranlarını artırmaya doğru ilerlediği tahminlerinin gittikçe güçlenmesi ve mali problemlerin Yunanistan'dan sonra İspanya'yı da etkileyebileceği endişeleriyle değer kazanıyor.

Dolar, euro karşısında da değer kazanırken, euro bölgesi para birimi 28 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 1.0864 dolar seviyesinden işlem gördü. Bütün bu gelişmeler dolar endeksinin dün yüzde 1.3'lük hızlı bir yükseliş gerçekleştirerek neredeyse son iki yılın en büyük bir günlük yükselişini kaydetmesine yardımcı oldu.

Dolar/TL, dün akşam bir ayın en yüksek seviyesi olan 2.64'ü test ettikten sonra bu sabah 0847'de 2.6365/2.6368 seviyesinden işlem görüyor. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.7566/2.7575 seviyesindeydi.

AKP'nin tek başına iktidarını sürdüremeyebileceğine işaret eden ve TL'nin pozitif ayrışmasına son veren geçen haftaki Konda ve Sonar anketlerinin ardından dün de Konsensus ve ANDY-AR anketleri izlendi.

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus son seçim anketinde AKP'nin yüzde 43.9, CHP'nin yüzde 26.7, MHP'nin yüzde 15.6 ve HDP'nin yüzde 9.7 oranında oy alacağı tahmininde bulunarak, HDP'nin barajı geçmesi durumunda alacağı 60 milletvekili ile AKP'nin sandalye sayısını 277'e düşüreceği tespitini yaptı.

Bir başka araştırma şirketi ANDY-AR'ın son seçim anketi sonuçlarına göre AKP yüzde 41.9 oy alırken, HDP yüzde 10.7 ile seçim barajını geçiyor.

Analistler seçimlere iki hafta kalmış olmasına karşın henüz net bir tahmin yapmanın mümkün olmaması nedeniyle anketlerin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin devam edebileceğini belirtiyorlar.

Anket sonuçlarında yüzde 10 seçim barajının yakınında seyreden HDP'nin seçimde baraj altında kalıp kalmayacağı vekil dağılımlarını etkilediği için analistler seçime ilişkin tahmin yürütmekte zorlanıyorlar.

AKP'nin, tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması, piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

AKP'nin tek başına az bir farkla iktidar olduğu senaryo en büyük olasılık olarak ön plana çıkarken bu ihtimalin son anketlerde azalması piyasadaki satışların da ana nedeni olarak görülüyor.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri önceki hafta yaklaşık 70 baz puan geriledikten sonra kazançlarının önemli bölümünü geri veriyor. Bir önceki hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.90 valörde son işlemde ise yüzde 9.96 oldu.

Uzun vadede küresel sabit getirilere daha paralel bir seyir izleyen 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşmişti. Bu düşüş de anketlerle birlikte sona erdi. 10 yıllık göstergede dün spot kapanış yüzde 9.29 olurken valörde son işlem yüzde 9.31 seviyesinde gerçekleşti.