Dolar son 3 haftanın en düşüğünde

Dolar/TL bankalararası piyasada 2,55'in altına gerileyerek yaklaşık son 3 haftanın en düşük seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iyimserliği ve euro/dolar paritesindeki sert yükselişin etkisiyle yaklaşık üç haftanın en düşüğü olan 2.55'in altına geriledi.

Euro 2011'den beri dolar karşısındaki en iyi performanslarından birini göstermeye hazırlanıyor. Son dönemde doların tüm para birimleri karşısında değer kazancı bugün yerini kayba bırakırken; euronun dolar karşısında kazanımları yüzde 1'i geçti, parite de 1.0945'e kadar yükseldi.

Dolardaki değer kaybını St Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, dolar endeksinin "makul değer"inden çok uzakta olmadığını açıklaması tetikledi.

(Nicel gevşeme) küresel finans piyasalarında önemli bir gelişme, yaklaşan nicel gevşeme nedeniyle euronun değer kaybetmesi ve doların değer kazanması şaşırtıcı değil" diyen Bullard, sözlerini "Tüm bunlar piyasalar tarafından fiyatlandı, bu nedenle şu anda dolar euro kurunun nereye gideceğinin net olmadığını düşünüyorum" diyerek sürdürdü.

Global piyasalarda doların değer kaybını beraberinde getiren ana unsur ise Fed'in geçen hafta faiz artışlarını tahminlerden daha yavaş gerçekleştireceği şeklide algılanan faiz kararı açıklaması oldu.

Bu sabah güne 2.57 civarında başlayan daha sonra 2.59'lu seviyelere yükselen dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel yönünü aşağı çevirerek 2.5461'e kadar geriledi.

TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.8 değer kazancı ile gelişmekte olan para birimlerine paralel bir performans gösterdi.

Belirsizlikler azaldı

Bankacılar TCMB'nin ve Fed'in geçen haftaki faiz kararlarının ve Fitch belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla TL üzerindeki satış baskısının azaldığına dikkat çektiler.

Geçen hafta her üç gelişmenin de piyasada satış baskısı yaratabileceği endişesiyle kur 2.62'nin üzerinde işlem görmüştü.

Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch kredi notunu BBB-, not görünümünü "durağan" olarak teyit etti. Kuruluştan Cuma gecesi yapılan açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açıkta iyileşme sağladığı; Rusya, Ortadoğu ve Ukrayna'ya yapılan ihracatın sert şekilde düştüğü ve Haziran'daki seçim öncesi kamu maliyesinde herhangi bir bozulmaya ilişkin işaret görülmediği belirtildi.

Faiz düşüşte

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.52 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 8.49 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 8.52 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.46 oldu.

Öte yandan 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 8.12 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 8.11 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 8.10 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.07 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir