Dolar, tarihi zirveye yakın açıldı

Son günlerde yaşadığı ralliyle rekor üstüne rekor kıran dolar/TL'de Fed Başkanı Yellen'ın bu akşam yapacağı konuşma bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artırımı yapacağı beklentisi ve dolarda global güçlülüğün sürmesiyle dün 3.32'yi aşarak yeni tarihi zirvesini görürken, piyasalar Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu akşam yapacağı konuşmaya odaklandı.

Dün tarihi zirve olan 3.3275'e kadar yükselen dolar/TL, bu sabah 3.3188/3.3215 seviyesinde işlem görüyor.

Dün saat akşam saatlerinde 3.4421/3.4431 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.4346/3.4377, 3.5583/3.5608 seviyesindeki euro/TL ise 3.5503/3.5537 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL'de ABD seçimi sonrası illikit piyasada 3.6922, sepet bazında TL ise 3.4858 ile tarihi zirveyi görmüştü.

Merkez'den hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulurken, ikinci dilimde 0,1 puan, diğer dilimlerde 0,2 puan olacak şekilde azaltıldı. Bu hamle ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacağı belirtildi.

Merkez'in hamlesi sonrasında dolar kurunda önemli bir değişiklik olmadı.

Piyasaların gündemi

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 12:30'da İngiltere perakende satışlar, saat 13:00'te Euro Bölgesi TÜFE, saat 16:30'da ABD TÜFE, çekirdek TÜFE, yeni konut inşaatları, inşaat ruhsatları, Philadelphia Fed endeksi ve işsizlik maaş başvuruları açıklanacak.

Fed Başkanı Yellen bugün saat 18:00'de ABD kongresinde ekonomik görünüme dair açıklamalarda bulunacak.

ABD'de Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi son günlerde ABD tahvil faizlerinde belirgin yükselişe ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açtı.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi dün 100.570 seviyesini görerek Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından 100.270'e geriledi.

ABD'nin 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri dün yüzde 2.213'den kapandı.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, dün beklentilerin altında gelen ABD ÜFE ve sanayi üretimi verisi nedeniyle dolar yükselişine ara verse de henüz eğilim in terse dönmediğini söyleyerek, "Fed'in Aralık'ta faiz artırımına gideceği beklentisi tümüyle fiyatlanırken, doların daha da güçlenebileceği olasılığı dikkate alınıyor. Euro/doların 1.07 seviyesinin altında kalması halinde teknik olarak 1.0550-1.05 bandına gerilemesi mümkün, bu durum TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında tutuyor. Yurt içi siyasi haber akışı ve jeopolitik risk algısı da TL'nin performansını etkileyen unsurlar arasında. Kurda 3.35 seviyesi psikolojik direnç olarak izleniyor" dedi.

Yurtdışı gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik risklerin TL'deki kırılganlığın artmasına neden olurken, önümüzdeki dönemde TL'de baskı yaratmaya devam edebileceği belirtiliyor.

AK Parti'nin MHP'ye sunduğu başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişiklik teklifinde ilk cumhurbaşkanlığı seçiminin 2019'da yapılması öngörülürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o süreye kadar düzenlemedeki bazı yetkileri kullanması da sağlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir