Dolar ve euroda kayıplar hızlandı

Powell'ın açıklamaları sonrası Türk lirası dolar, euro ve sterlin karşısında yüzde 1'den fazla değer kazandı. Dolar kuru 5.14'lere geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed Başkanı Powell'ın geçen ayki açıklamasının aksine hedef faizin "hemen altında" olduklarını söylemesi ile TL varlıklar hızlı değerlendi.

Powell'ın, ABD Başkanı Trump'ın söylemleriyle paralellik taşıyan sürpriz "güvercin" çıkışıyla dolar endeksi 97.4'ten 96.6 seviyesine düştü.

Bu gelişme sonrası küresel piyasalarda risk iştahı artarken dolar/TL 5.1424'e kadar geriledi ve 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Euro/TL en düşük 5.8584'e gelirken, sterlin/TL de 6.5775 seviyesine kadar düştü. Dün İngiltere Merkez Bankasının anlaşmasız Brexit'in maliyetine ilişkin ortaya koyduğu tablo da sterlin üzerinde baskıya neden oldu.

Saat 13:20'de dolar kuru 5.1580, euro 5.8750 ve sterlin 6.6050 seviyelerinden işlem gördü.

Dövizdeki düşüş ve artan risk iştahından destek bulan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günün ilk yarısını yüzde 1,24 artışla 95.241,50 puandan tamamladı.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvil dün 16.68 seviyesindeyken bugün 16.54'e geriledi.

Dolar/TL'nin değişimi (Dikey çizgi: 1 Ağustos 2018)

"Güvercin Fed en çok TL varlıklara yarar"

Şeker Yatırım analizinde şu değerlendirmeye yer verildi: "ABD Başkanı Trump'ın Fed'e yönelik eleştirileri sonrası Powell'dan çok güvercin açıklamalar gelirken, hem global hem de gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı yükseldi. Fed'in 2019'da faiz artırımlarına ara verebileceği beklentisi güçlendi.

Powell sonrası borsalarda sert yükseliş yaşanırken, TL başta olmak üzere EM para birimlerinde güçlü değer kazancı oluştu. Fed'in para politikasını sıkılaştırma döneminde EM içinde kırılgan grupta yer alan TL varlıklar en fazla negatif etkilenen grupta yer alırken, Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatması ya da 2019'da ara vermesi durumunda bundan en fazla TL varlıkların pozitif yönde yararlanması beklenmekte. Aralık ayındaki Fed toplantısı EM'lerin ve TL varlıkların orta vadeli yönünü belirlemede çok önemli olacak.

Son dönemde 400 seviyelerine kadar yükselen CDS'lerde de diğer TL varlıklarda olduğu gibi pozitif bir fiyatlama var ve CDS'ler 383'lere kadar geriledi. Petrol'deki düşüşün devam etmesi de TL varlıkların pozitif ayrışmasını devam ettirmede etkili olabilir"

"G20 toplantısı izleniyor"

Kurdaki hareketliliğe ilişkin değerlendirmesinde İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Dolar/TL 5.22'li seviyelerde zorlanıyordu, bu sabah gelinen 5.20 seviyeleri destek konumuna geldi. Türkiye-ABD ilişkileri iyi yönde ilerlerken, diyalog pencereleri korunuyorken bu seviyenin altını bekliyorum. Piyasalar asıl olarak G20 toplantısını bekliyor. Ticaret savaşları ortamında Trump'ın Çin ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak temaslar izlenecek" dedi.

"3 artış beklentimiz sürüyor" 

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de, "İyimserliğin sürdürülebilirliği konusunda da -en azından bu ölçekte- ikna olmakta güçlük çekiyoruz. Ana senaryomuzda hali hazırda 3 adet 25 baz puan federal fonlama faizi ayarlaması ve FOMC'nin gidebildiği noktaya dek normalizasyonu sürdüreceği fikri 2019 yılı için yer almaya devam ediyor. Faiz yaklaşımından ziyade bilanço operasyonunun piyasa işlemcileri arasında ciddi anlamda göz ardı edildiğini düşünüyoruz. Son olarak Ekim 2018 itibarıyla aylık 50 milyar dolarlık operasyona geçildiğini belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir