Dolar 3,46'yı geçti

Tarihi zirvelerin altındaki seyrini sürdüren dolar/TL, yeniden 3,46 seviyesinin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün akşam saatlerinde OPEC kararı ile yönünü yukarı çeviren dolar/TL, bugün 3,46 seviyesinin üzerine çıktı.

3.4395'e kadar yükseldikten sonra dünü 3.43 civarında tamamlayan kur bu sabah güne 3.4290/3.4323 seviyesinden başlamıştı.

Açılış sonrasında yükselişe geçen dolar kuru, yeniden 3,46 seviyesinin üzerine çıktı. 3,4618'i gören kurda işlemler şu dakikalarda 3,46 TL seviyelerinden gerçekleşiyor. 

Dolar/TL, geçen hafta 3.4760 ile tarihi zirveyi görmüştü. 

Dolar, OPEC'in petrol üretimlerinin sınırlandırılması yönünde varılan anlaşmanın enflasyon beklentilerini ve ABD tahvil faizlerinde yükselişe yol açmasının ardından yen karşısında 9.5 ayın zirvesine yükseldi.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi 101.60'a yükselerek Mart 2003'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 102.05'e yeniden yaklaştı.

ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin son günlerde zayıflamış olması ve gelişen piyasalardan yaşanan çıkışların ardından doların zirve seviyeyi görmüş olabileceği beklentileriyle gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı yerini daha iyimser bir seyre bırakmıştı.

Ancak OPEC kararı sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıpları yeniden artma eğilimine girdi.

OPEC dün gerçekleştirdiği toplantısında 2008'den bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlanması konusunda bir anlaşmaya varırken, küresel petrol fiyatlarında son iki yılda yaşanan yüzde 50'den fazla kaybın ardından harekete geçti. OPEC üyesi olmayan Rusya da 15 yıl aradan sonra üretim kesintilerine katılacak.

Hafta başında 45 dolarlı seviyelere doğru gerileyen Brent tipi ham petrolün varil fiyatı kararın ardından bu sabah 52.6 dolar civarında işlem gördü.

Petrol fiyatları dünkü yüzde 8 civarı artışın ardından bugün de yüzde 1.5 civarında artışla seyrediyor.

Bankacılar bugün iç piyasada Kasım ayına ilişkin öncü PMI, ihracat ve enflasyon verilerinin yanısıra TCMB'nin son faiz kararına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinin takip edileceğini söylediler.

Dış piyasalarda ise Almanya & Euro Bölgesi imalat PMI, Euro bolgesi issizlik verileri ile ABD'de ise haftalık işsizlik maaş başvuruları, ABD ISM, PMI verileri takip edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir