Dolar, yeni haftaya nasıl başladı?

Geride bıraktığımız haftayı tarihi rekorlarla kapatan dolar kuru, yeni haftaya bu zirveden uzakta başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL geçen hafta test ettiği 2.5155 seviyesindeki tarihi zirvesinden, Ukrayna-Rusya gerginliğinin ateşkes ile azalması ve Fed faiz artışlarının ötelenebileceği umutlarını artıran ABD verisiyle uzaklaştı.

Küresel piyasalar ayrıca Yunanistan'ın borçları konusunda sağlanan ilerlemeyle de desteklendi. ABD piyasalarındaki tatilin de etkisiyle bugün hacimlerin düşük kalması beklenirken iç piyasada Kasım dönemi işsizlik verileri Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri verileri bekleniyor.

Verilerin piyasada etkili olması beklenmezken dış piyasada da takip edilecek gündem maddesi bulunmuyor.

Dolar/TL bu sabah TSİ 08:35'te 2.4610/2.4616 seviyesinden güne başlarken, Cuma günü piyasa kapanış saatlerine göre anlamlı bir değişim göstermedi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6346/2.6356, euro/TL 2.8071/2.8097 seviyesinde işlem gördü.

TCMB'ye bir destek daha 

Öte yandan siyasilerden son birkaç günde Merkez Bankası'na yönelik eleştiri gelmemesi ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçen hafta TCMB'ye yönelik, piyasalar tarafından olumlu algılanan açıklamaları da TL'yi desteklemeye devam etti. Öte yandan hafta sonunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Babacan'a benzer şekilde TCMB'yi savunan açıklamalarda bulundu.

Bankacılar siyasilerin ve hafta sonunda yurtdışı gezisinden dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TCMB'ye yönelik açıklamalarının yakından izlenmeye devam edileceğini belirttiler.

Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerinin sertleştiği 16 Ocak'tan bugüne kadar TL, dolar karşısında yüzde 10 ile en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimleri arasında ilk sıralarda yer almıştı.

Öte yandan TCMB'nin gecelik piyasada faizleri çift hanenin üzerinde tutarak likidite sıkılaştırması gerekleştirmesi de TL ve TL cinsi yatırım araçlarına destek olan bir diğer unsur oldu. TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti son iki haftada yüzde 7.77'den yüzde 8.18'e yükseldi.

Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanış yüzde 8.18 seviyesinden gerçekleşirken; valörde son işlem yüzde 8.10 seviyesindeydi. Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.69 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 7.62 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir