Dolar yeniden yükselişe geçti

Fed'in ardından Dolar/TL 2.22'li seviyelerden 2.24'ün üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha yüksek faizlere giden yolda beklenenden daha agresif bir tutum izlenebileceğine işaret eden açıklamaları ardından Dolar/TL 2.22'li seviyelerden 2.24'ün üzerine çıktı.

ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükselişe paralel açılışla birlikte TL cinsi verim eğrisi genelinde de getirilerde yükseliş bekleniyor.

Fed Başkanı Janet Yelen dün faizlerin sabit tutulduğu toplantısında muhtemelen bankanın tahvil alım programını bu yıl sonbaharda sonlandıracağını ve ardından altı ay kadar sonra da faiz oranlarını yükseltmeye başlayabileceğini söyledi.

Fed, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada ise aylık tahvil alım tutarını 10 milyar dolar daha düşürerek 65 milyar dolardan 55 milyar dolara indirdiğini duyurdu.

Fed, faizler konusunda izlenen politikada belirleyici olarak alınan yüzde 6.5 işsizlik oranı eşiğini de kaldırdığını açıkladı.

Dün akşam Fed kararı öncesi TSİ 18:00 civarında 2.2245/2.2250 seviyesinde işlem gören Dolar/TL gece 2.2450'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah  2.2410 seviyesindeydi.

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Fed'in kararını dün gece açıkladığı Fomc toplantısı sonrasında bozulan risk algılamalarının Türkiye piyasaları üzerinde de baskı yaratabileceğini tahmin ediyoruz. ABD 10 yıl vadeli tahvillerde görülen yükselişler sonrasında Türk tahvil faizlerinin de yükseleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bankacılar piyasada riskten kaçışı tetikleyen en önemli Fed algılamasının ise faiz oranlarında artış eğiliminin uzun vadede de olsa artık daha erken ve daha hızlı artışlarla yapılacağı algısı olduğunu söylediler.

Fed üyelerinin bankanın faiz oranı tahmininin medyanı uzun vade için yüzde 4 olarak aynı kalırken 2015 sonu için tahmin yüzde 0.75'ten yüzde 1'e 2016 sonu için yüzde 1.75'ten yüzde 2.25'e çıktı.

Bankacılar bu gelişmenin 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin faiz artırımlarının bir önceki toplantıya oranla daha fazla ve daha erken olacağı algısının piyasada riskten kaçışı tetiklediğini belirttiler.

Öte yandan piyasada siyasi gelişmeler en önemli iç gündem maddesi olarak izlenmeye devam edecek. Bu kapsamda hafta başından beri TL yaklaşan seçimler öncesi iç siyasi endişelerle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.