Dolar zayıfladı, altın yükselişte

Fed’in kısa vadede faiz artırımına gitmeyeceğine işaret eden FOMC tutanakları küresel piyasalara destek verdi. Dolar/TL 2.26 seviyelerine çekildi; spot altın iki haftanın zirvesinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son faiz toplantısına ilişkin tutanakların faiz artırımlarının beklendiği kadar hızlı olmayabileceği algısının gelişmekte olan piyasalarda iyimserliğe neden olmasıyla Dolar/TL geriledi. Ancak Kobani kaynaklı protestoların çatışmaya dönmesi ardından yaşanan gerginlikler TL cinsi varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Tutanakların ardından iki ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri de güne düşüşle başladı. Yurtiçindeki gerginlikler nedeniyle dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'de Fed kaynaklı iyimserliğin devam edebileceği ancak bunda çatışmalara yönelik gelecek haberlerin belirleyici olacağı belirtiliyor.

Fed yetkilileri, faiz oranlarında yapılacak artırımı ABD ekonomisindeki ilerlemeye bağlamak istiyorlar, ancak bankanın son toplantısının tutanakları, daha güçlü bir dolar ve küresel yavaşlama tehditlerinin ne şekilde üstesinden gelineceği konusunda yaşanan tartışmaları ortaya koydu.

Fed'in 16-17 Eylül'de yapılan para politikası kurulu toplantısının dün açıklanan tutanaklarında, yükselen doların enflasyonda istenen artışı yavaşlatabileceği konusunda duyulan endişeler dikkat çekti.

Dolar Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından bugün para birimleri sepeti karşısında iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Fed tutanakları piyasalarda faiz artırımlarının o kadar da hızlı olmayabileceği algısı yarattı. Buna paralel kurda da bir gerileme söz konusu. Ancak yurtiçindeki olaylar nedeniyle piyasalarda baskı sürüyor. Dolayısıyla TL'de negatif ayrışmanın devam etmesini beklemek gerek ancak Fed iyimserliği de ağır basabilir" dedi.

Dün gün sonunda 2.2867/2.2874 seviyesinde olan dolar/TL, akşam saatlerinde 2.2530'a kadar geriledikten sonra, bu sabah 2.26 seviyelerinde işlem görüyor.

Faizde aşağı yönlü hareket görülebilir

Tahvil bono piyasasında da Fed sonrası iyimser havaya paralele faizlerde aşağı hareket görülebileceği belirtiliyor. Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Bu sabah ilk işlemlerde faizde aşağı hareket görebiliriz. Ancak yurtiçindeki olayların baskısını da hissetmeye devam edebiliriz. Kısa vadede Fed tutanakları pozitif olacaktır ama içerideki olaylar bu etkinin kısa sürmesini ve/veya etkisinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha az olmasını sağlayabilir" dedi.

Dün spot piyasada ortalama yüzde 9.86, valörde son işlemde yüzde 9.78 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah ilk işlemde yüzde 9.60 seviyesine geriledi.

Dün spot piyasada ortalama yüzde 9.76, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.62'den açıldıktan sonra yüzde 9.53'e kadar geriledi.

Altın iki haftanın zirvesinde

Altın ise Fed tutanaklarının ardından ABD'de faiz artırımının daha erken gelebileceğine yönelik beklentilerin azalmasıyla ve doların düşmesi sonrasında bugün yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Spot altının ons fiyatı yüzde 1'den fazla artışla 1.227 dolara kadar yükseldi. Analistler, altının 1230-1240 bandına doğru hareket edebileceğini ancak bu seviyelerin satış fırsatı yaratacağını belirtiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir