Dolarda 4 TL psikolojik seviye

Güne 3,96 seviyesinde başlayan dolar/TL, küresel risk iştahının düşmesi ile birlikte 4 TL seviyesine yaklaştı. BIST 100 endeksi ise 117 bin sınırında seyrediyor. Analistler 3,95 üzerine yerleşmiş olan kurun 4 TL psikolojik seviyesini aşabileceği görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TL’deki negatif ayrışma ve değer kayıpları yeni haftada da devam ediyor. Analistlere göre, 3,95 üzerine yerleşmiş olan kur yukarı denemelerine devam edebilir. Kurun bu ivmede hareket etmesi halinde 4 TL psikolojik seviyesinin üzerine geçmesi de an meselesi... Dolarda aşağı hareketlilik görülmesi için 3,9450 seviyesinin aşılması gerekiyor.  Borsa İstanbul ise 117.000 sınırında seyrediyor. Analistler BIST 100 endeksi için ise 115.000 seviyesinin kritik olduğunu ifade ediyor.

Geçen hafta, ABD'nin Çin'e gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişelerinin küresel risk iştahını olumsuz etkilemesi ardından perşembe gecesi 4'ü aşarak rekor seviyeye çıkan dolar/TL, haftanın son işlem gününü 3,96 civarında geçirmişti.  

Bu sabah ilk işlemlerde yine bu seviyede bulunan kur, öğlen saatlerinde yeniden 4 seviyesine yöneldi. 3,9959 TL'ye kadar yükselen kur, saat 16.21'de 3,9846 seviyesinde yer aldı. Euro/dolar paritesinin 1,24 sınırının üzerine çıkmasıyla, euro/TL de 4,9596'ya kadar yükseldi. Kur aynı dakikada 4,9474 civarında seyretti. 

Dolar endeksi düşüşte

Dolar endeksi geçen hafta 90 sınırının üstünde tutunamamıştı, bugün ise 89 seviyesinin de altına sarktı. Dolar endeksindeki bu düşüş Japon Yeni ve euronun değerlenmesinden kaynaklanıyor. Yen dolar karşısında son 18 ayın en yüksek seviyesinde. Bu durumun oluşmasında Trump'ın korumacı politikalarının dünya ticaretini olumsuz etkileme ihtimalinin olduğu belirtiliyor. Dolar endeksi düşmesine rağmen gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı güç kaybediyor. TL, bunların içerisinde en fazla değer kaybeden para birimi konumunda.

Borsa pozitif seyrediyor

Cuma günü BIST kapanışı sonrası başta ABD olmak üzere ticaret savaşlarına yönelik beklentilerle satışlar hızlanmasına rağmen Borsa İstanbul, yeni haftaya pozitif seyrini sürdürerek başladı. Yukarı yönlü açılan BIST 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 0,65 yükselişle 117.363’den kapattı. Endeks, günün ikinci yarısında 117.000 sınırında hareket ediyor. 

"Tepki alımları 118.000 üstü için şimdilik yeterli olmuyor"

DÜNYA'ya açıklama yapan İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, piyasadaki son durum ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Borsa endeksinde 115.000 üzerinde pozitif görünümün korunacağına yönelik düşüncemiz sürüyor. Ancak endeksin teknik olarak ciddi anlamda momentum kaybettiğini birkaç haftadır yineliyoruz. Nitekim bunun etkilerini endekste dalgalanma şeklinde yaşıyoruz. Teknik göstergeler yatay bir seyri işaret ediyor. Başka deyişle 115.000 seviyelerinden tepki alımları gelmeye devam edebilir ancak 118.000 seviyesini geçmeye şimdilik yeterli olmuyor. Endeks bu aralıkta yine yatay ve yönsüz bir şekilde dalgalanmasını sürdürebilir" dedi. 

Turşucu şu yorumlarda bulundu:

"Bu noktada ABD endekslerini izlemeye devam edeceğiz. ABD Dow Jones endeksinde geçen hafta ciddi bir düşüş görüldü. Dow 25.000 seviyelerinden 23.300 seviyesine kadar geri çekildi. Önümüzdeki hafta 23.300 seviyesini kritik destek olarak izleyeceğiz. Bu seviyeye oldukça yakın bir kapanış gördük ve Dow Jones endeksinin 23.300 seviyesinin altına gerilemesi durumunda küresel borsalarda satış baskısı güçlenebilir. Bu senaryo Borsa BIST 100 endeksinin 115.000 desteğinin altına gerilemesine neden olacaktır.

115.000 desteği kritik

Endeksin 115.000 seviyesinin altına gerilemesi durumunda 110.000 seviyesinden bahsetmeye başlayacağız. Elbette aralarda 113.500 ve 112.500 gibi ara destekler bulunuyor ancak 115000 seviyesi psikolojik olarak önemli bir seviye bu noktanın kırılması algılamaları oldukça bozabilir. Bu nedenle bu seviyeye dikkat ediyoruz.

Yukarıda ise 118.500 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe endekste güçlenmeden bahsetmek zor. Yeni bir yükseliş trendi başlaması için ise 121.600 seviyesinin kırılması gerekli. Şimdilik bu nokta oldukça uzak görünüyor.

"Dolarda ateşin sönmesi için 3.9450 altı görüşmeli"

ABD piyasalarının bozulması küresel risk iştahını azaltırken bu durum güvenli limanlara yönelmeye neden oldu. Tahviller, Japon Yeni ve altın gibi enstrümanlara talep artmış görünüyor. Bu gelişme dolaylı olarak gelişmekte olan ülkelere yönelik iştahı törpüledi. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kırılgan yapıya sahip olan TL ise bu durumdan en fazla etkilenenler arasında. Dolar/TL paritesi 3.9450 direncini kırarken, Kasım 2017 tarihindeki 3.9840 zirvesini zorluyor. DolarTL'nin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda kurdaki yükseliş 4 seviyesinin üzerine doğru devam edebilir. Kura teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü trend olduğu görülüyor. Bu nedenle satış yapmak için 3.9840 seviyesinin üzerinde kalmakta başarısız olduğunu görmek ve ikna olmak lazım. Ateşin söndüğünden bahsetmek için ise 3.9450 seviyesinin altına doğru seyirler gerekiyor.

Türkiye’nin risk primini gösteren CDS verileri 201 seviyelerine geldi. Son bir iki haftadır yükseliyor. Bu durum tahvil ve TL üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bir süredir yabancı satışlarını izliyoruz. Tahvildeki faiz yükselişinde de yabancı satışlarının etkisi oluyor olabilir."

Erkan: Değer kaybı yeni haftada da etkin durumda

GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise şunları söyledi;

"TL yine ekstrem sınırlar içerisinde işlem görüyor ve negatif bir ayrışma içinde. Trump ve Çin kaynaklı endişelerden konjoktürel olarak başlayan değer kaybı yeni haftada da etkin durumda... Moody's'in Güney Afrika’nın not görünümünü durağana çekmesine rağmen bu ayrılma bugün de belirgin, TL en çok değer kaybeden ve tek değer kaybeden gelişen ülke parası konumunda. 3,95 üzerine yerleşmiş olan kurun yukarı denemelerine devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada elbette 4 TL psikolojik seviyesi üzerine geçilmesi de an meselesi olabilir.

Borsada güçlü görünüm devam edebilir, şu an yine yukarı hareketlenen kur ve tahvil faşzlerinden bağımsız şekilde tutunan bir borsa hareketi var. Trump sarsıntısı bile yüzde 1 ile atlatıldı. 117 bin 117 bin 500 üzerinde 118 bin 400 ve 119 bin 300’e doğru eğilimin devamını beklerim. Geçmişten gelen teknik de 115 bin üzerinde pozitif.

Faizde yüzde 14 bandı üzerine geçilmesi ile beraber yukarı eğilim artabilir. Bu noktada liradaki değer kaybı enflasyon beklentilerini bozacak düzeye gelirse piyasada faiz baskısının artmasını ve bütün vadelerde özellikle kısa vadeli faizlerde yukarı hareketi artırması ihtimali söz konusu."

Bu konularda ilginizi çekebilir