Dolarda ABD verisiyle tansiyon yükseldi

Risk iştahında azalma ve gelişmekte olan ülkelerin genelindeki bozulmaya paralel yükselişe geçen dolar kurunda ABD dış ticaret açığı verisinin ardından yükseliş hız kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısına paralel yönünü yukarı çeviren dolar/TL, beklentilerin altında gelen ABD dış ticaret açığı verisinin ardından yükseliş hızlandı.

ABD'de dış ticaret açığı Şubat ayında beklentilerin üzerinde daralırken, ilk çeyrekte ABD'de ılımlı büyüme olduğu yönündeki görüşleri destekledi.

Bu sabah ilk işlemlerde 3.6396/3.6425 seviyesinde olan dolar/TL, 3.6689'a kadar yükseldikten sonra saat 17:15'de 3.6610/3.6627 seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah 3.7617/3.7649 seviyesinde olan sepet bazında TL 3.7800/3.7822, 3.8838/3.8873 seviyesindeki euro/TL ise 3.8993/3.9011 seviyesinde.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış eğilimi, dolarda ise EM'lere karşı güçlenme olduğunu söyleyerek, "Güney Afrika'daki siyasi gelişmeler ve not indirimi EM'lere olumsuz yansıdı. Gelişmekte olan ülke piyasaları genelinde satış eğilimi ve dolarda global değerlenmenin dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıdığını söyleyen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD dış ticaret dengesi kurdaki yükselişi hızlandırdı. Dolar/TL'nin 3.67 seviyesinin üzerinde kalması halinde yukarı hareket hızlanabilir" dedi.

Genel resmin olumsuz olduğunu, Güney Afrika'daki siyasi gelişmeler ve not indirimi, Fransa seçimleri gibi unsurların genel olarak risk iştahını azalttığını ve ABD verilerinin izlendiğini söyleyen Erkan, "TL'nin de bu strese dayanabilmesi için TCMB'nin sıkılaştırmaya devam etmesi gerek. Enflasyon da çift hanede kalmaya devam edecek, dizginlemek için TL'deki değer kaybının önüne geçmesi gerek. Nitekim bugün de sıkılaştırmayı sürdüren TCMB'nin referandum sonucunda piyasa hareketlerine de bağlı olmak üzere 26 Nisan toplantısında geç likidite penceresi faizi ile koridorun üst bandında artırıma gitmesi beklenebilir" dedi.

Yatırımcıların bu hafta odaklanacakları konular Fed tutanakları, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile Perşembe ve Cuma günü yapacağı görüşmeler olacak.