Dolarda gevşeme eğilimi sürüyor

Dün 3,76'ya kadar yükseldikten sonra aşağı yönlü bir seyir izleyen dolar/TL, kapandığı seviye olan 3,72'nin hemen altında işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında tekrar yükselişe geçtiği görülüyor. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi uzun süredir kıramadığı 2.38 desteğini aşağı yönlü kırarak 2.34 seviyelerine gerilerken, günlük düşüşü yüzde 2’yi aştı. Bu durum piyasalardaki Fed iyimserliğini destekledi ve TL varlıklarının yükselişine bağlı olarak dolar/TL kurunda gevşemeler yaşandı. Doların, TL’ye karşı kaybı dün yüzde 0.7’yi aştı.

Avrupa'da seçimlerin yarattığı siyasi riskler piyasalarda genel olarak endişe unsuru olmaya devam ederken, veri gündeminin yoğun olmadığı bu haftada yurtdışı piyasalara paralel hareket eden dolar/TL'de dün başlayan gevşeme eğilimi bugün de sürüyor.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 3.7194/3.7213 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 3.7164/3.7195 seviyesinde bulunuyor.

Dün aynı saatlerde 3.8479/3.8479 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.8432/3.8466, 3.9752/3.9773 seviyesindeki euro/TL ise 3.9700/3.9737 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL'nin 3.70 seviyesinin altını yeniden denemeye çalışacağını söyleyen bir bankacı, "Yurtdışı piyasalarda da çok ciddi bir hareket yok, dolar değer kazanamıyor, sıkıştı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumlu hava devam ederse dolar/TL'de de 3.70'in altına hareket görebiliriz. Fed başkanlarının konuşmaları akşam saatlerinde ancak euro/dolar tarafında hareket yaratabilir. ABD tahvillerindeki aşağı hareket de gelişmekte olan piyasalar olumlu yansıyor" dedi.

Euro baskı altında

Öte yandan euro, Avrupa ülkelerinde bu yıl yapılacak seçimler öncesi oluşan siyasi endişeler nedeniyle baskı altında. Avrupa'da bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali bulunuyor.

Fransa'da seçimin ilk turu için yapılan anketlerde merkezin adayı Emmanuel Macron, muhafazakar aday François Fillon'un önünde yer aldı. Ancak iki aday da Fransa'yı euro bölgesinden çıkaracağını ve AB üyeliğini oylamaya götüreceğini açıklayan aşırı sağın lideri Marine Le Pen'in gerisinde bulunuyor.

Piyasaların gündemi

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken ABD'de saat 16:30'da işsizlik maaş başvuruları açıklanacak.

Öte yandan saat 17:10'da St Louis Fed Başkanı James Bullard, saat 21:00'de ise Chicago Fed Başkanı Charles Evans konuşma yapacak.

Diğer taraftan piyasalar referandum sürecine ilişkin gelişmeleri yakından izliyor.

TBMM'de bir süre önce kabul edilen anayasa değişikliği teklifi geçen hafta onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Teklifin Erdoğan tarafından bu hafta onaylaması beklenirken, 16 Nisan'da referanduma sunulması öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir