Dolarda ilk işlemler yukarı yönlü

Dün akşam saatlerinde 5.25'in altında bulunan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 5.27 seviyesinin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL petrol fiyatlarında son dönemde gözlenen düşüşün desteğiyle dört ayın en düşük seviyeleri olan 5.20'nin hemen üzerindeki seyrini sürdürürken, piyasalarda bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma ve ABD'de faizlerin seyri hakkında vereceği ipuçları izlenecek.

ABD'de ayrıca saat 16:30'da GSYH ve çekirdek GSYH ile saat 18:00'de ABD yeni konut satışları verileri açıklanacak. Yurtiçinde ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, bu sabahki notunda ABD ile Çin arasında devam eden ticarete dayalı kaygılar dün küresel piyasalarda olumsuz harekete neden olsa da TL'deki güçlü seyre yansımadığını söyleyerek, "Dolar/TL'de TL aleyhine negatif yönlü ayrışma beklentisinde değiliz. Fed Başkanı Powell'ın gerçekleştireceği sunum gün içi işlemlere yön vereceğinden yakından takip edilmeli" dedi.

Gödek, "TL'nin direncini önemsiyoruz" diyerek, "Dolar/TL'de kritik gördüğümüz 5.33 seviyesinin aşağısındaki kapanışlarda TL lehine oyun alanı genişliyor. Ancak muhtemel kırılımın kalıcılığını şu aşamada global risk koşullarını da gözeterek uzun soluklu değerlendirmiyoruz. 5.24 desteği gerisinde 5.10 bölgesine dek geri çekilme isteği devam edebilir. 5.28-5.33 direnç konumunda. Orta vadede 5.33-5.47 aralığında kademeli dengelenme beklentisindeyiz" dedi.

Dün akşam saatlerinde 5.2430/5.2440 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 5.2655/5.2725 seviyesinde bulunuyor. Sepet bazında TL 5.6060/5.6156, euro/TL 5.9330/5.9594 seviyesinde.

Dolar/TL Kasım ayı başından bu yana 5.22-5.50 bandında dalgalanıyor. TCMB ve hükümet tarafından son dönemde atılan adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme dolar/TL'nin kademeli bir şekilde Ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu.

Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 38'i bulmuş durumda. Öte yandan halen yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında.

Piyasalarda önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeler, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları, ticaret savaşları, Brexit süreci ve petrol fiyatlarının seyri yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün enerjide neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için avantaj olduğuna dikkat çekiyorlar. Analistler düşüşün, Türkiye'nin enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüşe, şirketlerin üretim maliyetleri ve manşet enflasyona doğrudan etkisine dikkat çekiyorlar.

Diğer taraftan yurtiçinde ekonominin cari fazla veriyor olmasının yanı sıra enflasyonun düşeceği beklentilerinin de TL'ye destek olduğu belirtiliyor.

Öte yandan dolar ABD ile Çin liderlerin G20 zirvesinde yapacakları görüşme öncesinde yatırımcıların ticaret savaşı endişeleriyle temkinli hareket ederek riskli varlıklardan uzak durmaları sonucu bir buçuk yılın zirvesine yakın seyretti.

Dolar endeksi dün 97.497'ye kadar çıkarak bu ay içinde gördüğü bir buçuk yılın zirvesi olan 97.661 seviyesine yaklaştı. Endeks son olarak ABD piyasaları kapanışına kıyasla yatay konumda 97.412'de bulunuyor.

Küresel finans piyasalarında iki aydır süregelen dalgalı seyir ve küresel ekonomik büyümenin güç kaybettiğine yönelik işaretler Fed'in faiz artırımlarını gelecek yıl yavaşlatacağı yönünde spekülasyona yol açtı. Fed yetkililerinin açıklamaları bu bağlamda yakından izleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir