Dolarda küresel güç kaybı sürüyor

Dolarda Trump seçilmesinden bu yana gözlenen küresel güçlenme eğiliminin zayıflamasıyla TL de zirveden uzaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin dün ve bugün bir miktar zayıflamasıyla tarihi zirvelerinin altında seyrediyor. Dün akşam saatlerinde 3.43 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 09:00 itibariyle 3.4150/3.4209 seviyesinden işlem gördü.

Küresel piyasalarda dolar küresel tahvillerin yatay bir seyre geçmesiyle beraber yükselişlerine ara verirken, İtalya'da bu hafta sonu gerçekleşecek referandum öncesi Avrupa'da siyasi risklerin yeniden gün yüzüne çıkmasıyla beraber piyasaların gözü Avrupa seçimlerine çevrildi.

İtalya'da Başbakan Matteo Renzi'nin siyasi kariyerini belirleyebilecek ve 4 Aralık'ta gerçekleştirilecek anayasa referandumu öncesinde ülkenin bankacılık sistemine dair endişeler artıyor.

Ancak geçen hafta 102.05 ile 13.5 yılın yeni zirvesini gören dolar endeksi bugün güne yüzde 101.2 civarında başlaması kuru aşağı yönlü destekleyen en önemli unsur olmayı sürdürüyor.

Bankacılar, dolardaki küresel güç kaybıyla birlikte dolar/TL'de bir miktar iyimserliğe yer açıldığını geçen hafta TCMB'nin bir faiz artışı gerçekleştirilmesinin de bunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığını, TCMB'nin likidite adımlarının yakından takip edildiğini belirtiyorlar. Bankacılar dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına da dikkat çekiyorlar.