Dolarda TCMB etkisi

Güne 3,53'ün üzerinde başlayan dolar/TL, TCMB Başkanı Çetinkaya'nın sunumu sonrası 3,50 seviyesine kadar indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) 2017 yılına yönelik para ve kur politikası konulu sunumu gerçekleşti ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’dan açıklamalar takip edildi. Söylemlerinde, çok bir değişiklik olmadığını söylemek yanlış olmaz. TCMB’nin temkinli duruşuna devam edeceğini ve enflasyon görünümüne bağlı olarak para politikasında değişikliğe gidilebileceğini belirtti. Döviz kurundaki oynaklığın, enflasyondaki iyileşmeyi zorlaştırdığını yineledi. Başkanın açıklamaları, Dolar/TL’nin 3.5010 seviyesine kadar düşüşüne neden oldu.

Çetinkaya: Sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruzÇetinkaya: Sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruz

Dolar/TL doların global bazda güçlü seyri ve iç riskler nedeniyle algının bozulması sonucu cuma günü 3.60 ile tarihi zirveyi görmüştü.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 3.5375/3.5390 seviyesinde olan dolar/TL'de bu sabah ilk işlemler 2.5330/3.5375 seviyesinde hareket etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Murat Çetinkaya'nın 2017'de Para ve Kur Politikası başlıklı sunumu sonrası gerileme kaydeden dolar 3,5014'e kadar geriledikten sonra tekrar 3,51'in üzerine çıktı. Dolar/TL öğle saatleri itibariyle 3,5122 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan euro/TL'de de bir miktar gerileme yaşandı. Bu sabah 3.7862/3.7883 seviyesinde olan euro/TL ise 3.7830 seviyesinde bulunuyor.

'Oynaklık devam edecek gibi görünüyor'

Yurt içinde bu hafta perşembe günü açıklanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları kurun yönü üzerinde belirleyici olabilir.  

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Analisti Eda Karadağ, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Toplantıda beklenen oldu ve EKK ile ilgili bir açıklama geldi. Murat Çetinkaya net bir şekilde, perşembe günü gelecek EKK kararlarının reel sektörle ilgili olduğunu ve Merkez Bankasına ait kararlar olmadığını belirtti. Yani, EKK toplantılarında piyasaların faiz hamleleri beklememesini ve faizle ilgili kararların Merkez Bankası’nın toplantıları dışında alınmayacağının sinyalini verdi. Açıkçası, Çetinkaya’dan gelen bu açıklamalar, perşembe gününe yönelik beklentilerin biraz daha yumuşamasına neden oldu, anlaşılan döviz kurundaki oynaklık bir süre daha devam edecek gibi duruyor.