Dolarda terör tedirginliği

Dolar/TL, artan güvenlik endişeleri ile yükseldi, Fitch'in kredi notu gözden geçirmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in faiz artırmada acele etmeyecekleri beklentisi ile gerileyen dolar/TL dün yurtiçinde artan güvenlik endişeleri ile tekrar yükselirken, piyasalar Fitch'in bu akşam açıklanması beklenen kredi notu gözden geçirmesini bekliyor.

Genel beklenti Fitch'in kredi notunda bir değişiklik yapmaması yönünde ancak halihazırda "durağan" olan not görünümünün negatife çekilme ihtimali göz ardı edilmiyor. Not görünümünün negatife çevrilmesi halinde piyasalarda bir miktar olumsuz tepki görülebileceği belirtiliyor. 

Yurtiçi ve yurtdışında veri gündeminin zayıf olduğu bugün Fitch kararına kadar içeride güvenlik ile ilgili gelişmeler, dışarıda ise euro/dolar paritesinin izleneceği belirtiliyor.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Fitch, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü ve yetkililerin verdiği tepkinin ülkedeki siyasi riske dikkat çektiğini belirterek; bu gelişmelerin kredi notuna etkisinin ise, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Fitch'in senelik değerlendirme takvimine göre Türkiye hakkındaki değerlendirmesi 19 Ağustos'ta yayımlanabilir.

Darbe girişimi sonrası kredi notunu gözden geçirmeye alan Moody's 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtirken, S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirerek, Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk" düzeyinden "yüksek riske" revize etti.

Dün akşam 2.9290/2.9297 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9345/2.9361 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Fed tutanakları ardından darbe girişimi sonrası gördüğü en düşük seviye olan 2.9140'a kadar gerilemiş ancak güneydoğudaki olaylar tekrar yükselmesine neden oldu.

Türkiye bir yandan Fethullah Gülen cemaati tarafından yapıldığı belirtilen darbe girişiminin ardından bu kesimle irtibat halinde olan asker, polis ve memurları görevden alma ve değişiklik süreci yaşarken, güneydoğuda arka arkaya yaşanan bombalı saldırılar karşısında hükümet alarm durumunu bir üst seviyeye çıkardı.

Önceki gece Van'da bir polis karakolu yakınında bomba yüklü araç patlatılırken, dün de Elazığ ve Bitlis'te meydana gelen patlamalarda can kayıpları oldu.

Dün aynı saatte 3.1219/3.1231 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.1284/3.1306, 3.3152/3.3164 seviyesindeki euro/TL ise 3.3241/3.3266 seviyesinde bulunuyor.