Dolarda Yellen'in konuşması bekleniyor

Dolar kuru, TCMB'nin beklendiği gibi üst bantta 25 baz puanlık indirime gitmesi sonrası sakin seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı Ağustos ayı PPK kararları kapsamında koridorun üst bandında piyasa beklentisi paralelinde 25 baz puan indirime gitmesi kurda sınırlı etki yaparken, piyasalar Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü yapacağı konuşmayı bekliyor.

Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8.50'ye çekerken, alt bandı yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını ise yüzde 7.50 olarak bıraktı.

Yellen'den gelebilecek para politikasında sıkılaşma yanlısı ifadeler yatırımcılarda yaygın olan ABD'de faizlerin yakında artırılmayacağı beklentisini bozabilir. Reuters'da yer alan bir analize göre, bu yıla dört defa faiz artırımı öngörerek başlayan Yellen, Cuma günü yapacağı konuşmada piyasaları merkez bankasının bu yıl en azından bir defa faiz artırımı yapacağına ikna etmekte zorlanabilir.

Bir bankanın FX yöneticisi, "Merkez Bankası'nın piyasa beklentileri doğrultusundaki adımı zaten fiyatlanmıştı ve çok etki yaratmadı. Piyasalar bundan sonra Cuma günü Yellen'in yapacağı konuşmayı bekleyecek" dedi.

Bu sabah saatlerinde 2.9350/2.9360 seviyesinden işlem gören dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9370/2.9380 seviyesinden işlem görüyor.

Faiz

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.84, valörde son işlemde yüzde 9.79 seviyesindeydi.

Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.69 seviyesindeydi. Hazine'nin söz konusu tahvilin bugünkü yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 9.73 olarak gerçekleşti.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.17 seviyesindeydi.