Dolarda yeni rekor

Dolar/TL 2,7435'e çıkarak rekorunu tazeledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün güne 2.70'li seviyelerde başlayan dolar/TL 2.7435'e kadar yükselerek tarihi zirvesini yenilerken, sepet bazında TL de 2.8566'ya kadar yükselerek yeni zirveyi test etti.

TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.4 değer kaybederken diğer gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrıştı.

TSİ 13:51'de dolar/TL, 2.7345/2.7365 seviyesinden işlem görürken, sepet bazında TL ise 2.8483/2.8506 seviyesindeydi.

Seçim sonuçlarına dair belirsizliğin TL'de yarattığı satış baskısı sürerken, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine ve TL'nin hem dolar hem de sepet bazında rekor seviyelere gelmesine neden oluyor.

Bankacılar bugün petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL'deki değer kaybında etkili olduğunu belirtirken, TCMB'nin piyasadaki satışı kontrol altına almak adına bugüne kadar attığı dolaylı ve etkisi sınırlı olan adımlara daha etkili olacak bir adım eklememesi halinde kurdaki yükselişin devam edebileceğini belirtiyorlar.

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Merkez Bankası bu hafta TL'deki değer kaybı trendini sona erdirmek için yeterli adım atmadı. Merkez Bankası'nın verdiği mesaj zayıftı; TCMB, büyümenin zayıf, seçimlerin yaklaştığı ve hükümetin sıkılaştırıcı değil genişleyici politika istediği bir dönemde para politikasını sıkılaştırmak için ne kadar isteksiz olduğunu gösterdi" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Merkez Bankası'nın piyasadaki satışı durdurmak için adım atmadığı her gün TL'de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Bu pozisyonlar TCMB'nin adım atmadığı her gün devam edecek. Gittikçe Ocak 2014'teki 5 puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB'nin elinin kolunun seçim nedeniyle bağlı olduğunu biliyor" dedi.

Piyasada umut zayıf

Istanbul Analytics Ekonomisti Atilla Yeşilada bu sabah yayımladığı notta, "TCMB gülünç denecek kadar cılız adımlar atarak enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve kurun oynaklığına karşı çaresiz olduğunu bir kez daha dosta düşmana ispat etti. Tahvil ve döviz tarafı TCMB'nin en azından enflasyon ve kur cephesinde bozulmayı kayda geçirip, işler daha kötüye giderse faizlerle oynayarak müdahale edeceğini beyan etmesini bekliyordu. TCMB belki Ankara korkusundan ya da zaten ivmesini tamamen yitiren ekonominin iyice durmasından çekinerek bu adımı atmayınca, hemen dolara alım geldi" dedi ve ekledi: "Bir yanda yatırımcıların seçim riskini göze almasını gerektirecek hiçbir heyecan içermeyen ekonomi, öte yanda dolar endeksinin güçlenmesine karşı önlem almaktan aciz bir Merkez Bankası. Bu görüntü Mayıs için hiçbir umut vaat etmiyor."

TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış, iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde 22 Nisan'da spot kapanış yüzde 9.85 bileşik seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.12 oldu. Bugün spot piyasada TSİ 13:51'de ortalama bileşik faiz ise yüzde 10.20'ye yükseldi.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde 22 Nisan'da spot kapanışta ortalama yüzde 8.89 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.20 oldu. Bugün aynı saatte spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 9.28 oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı sert eleştirmesiyle başlayan, ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğine ilişkin endişelerle devam eden TL'deki negatif ayrışma, seçimin yaklaşmasıyla seçim sonuçlarının nasıl oluşacağının tam olarak tahmin edilememesi ile daha da belirginleşti.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 15'e yakın seyrederken en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarının 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'de oy kaybına neden olduğuna işaret ederken, yüzde 10'luk seçim barajı sınırındaki HDP'nin TBMM'ye girip giremeyeceğinin parlamento kompozisyonu açısından kritik önemde olacağını vurguluyorlar.