Dolarda yıl sonu ne bekleniyor?

Dolar 5.30'lara dönmüşken uzmanlar iyimserliğin bir süre daha devamını bekliyor. Bankaların TL uzlaşmalı ihalelere katılım göstermemesinin sakin seyir beklentisini desteklediğine dikkat çeken uzmanlar, yıl sonunda yükseliş öngörüyor. (Muhammed Kafadar-dunya.com)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR

Türk lirasında kötü günler şimdilik geride kalmış gibi görünüyor. Daha çok ABD ile ilişkilerdeki yumuşamanın biraz da küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle dolar/TL'de volatilite azaldı, TL lehine görünüm güçlendi.

Dolar kuru ağustos ayı başlarındaki seviyesi olan 5.30'lara dönmüşken, Merkez Bankası'nın bundan tam bir yıl önce, döviz piyasalarında derinliği sağlamak ve reel kesimin kur riskini etkin yönetmesine katkıda bulunmak amacıyla başlattığı Türk lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım-Satım İhaleleri’ne bankaların ilgisi azalıyor. Bankalar son 11 ihaleye teklif vermezken, uzmanlar TL'de iyimserliğin süreceği beklentisinin bu durumda etkili olduğunu belirtiyor.

"Kurda dip arayışı var"

Stratejist Evren Bolgün, bankaların, kısa vadede yukarı hareket yaşanmayacağı ve oynaklığın düşük kalacağı öngörüsüyle hareket ettiğini söyledi. Bolgün, "TCMB ihaleleri kurun bir günde yüzde 2-3 değişim gösterdiği zamanlarda önemliydi, ancak şu an böyle bir durum söz konusu değil." diye konuştu.

Dolar kurunda 5.30 seviyesinin kritik olduğunu kaydeden Bolgün, aşağı harekette 5.10'ların denenebileceğini, fakat bu seviyeden gelen alımlarla okların yeniden yeşile dönmesinin beklendiğini ifade etti.

Bolgün, "Kurda dip arayışı var ancak yeni yıl yaklaşıyor, yabancıların yavaş yavaş pozisyon kapatmaya başladıklarını göreceğiz; ayrıca seçim takvimi ve Fed kararları piyasaların gündeminde olacak. Tüm bunların etkisiyle 5.50-5.60'lara doğru yükseliş olabilir." dedi.

Kasım ayı enflasyonunda beklenen düşük seviyenin bugünün fiyatlaması içinde olduğunu belirten Bolgün, ocakta vergi indirimlerinin sona ermesi ve yeni yıl zamlarıyla enflasyonda yeniden hızlı bir artış yaşanacağına dikkati çekti.

"İyimser bir aralık ayı bekliyorum"

Bankaların düşük kur ve azalan döviz ihtiyaçları gibi sebeplerle Merkez'in ihalelerine talep göstermemiş olabileceğini ifade eden İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da dövizde aşağı yönlü eğiliminin devamının beklendiğini ifade etti.

"Şimdilik 5.30'ların altına gelecekmişiz gibi bir eğilim var, kişisel beklentim bunun da altı." diyen Turşucu, yıl sonuna doğru 5.00 seviyesinin konuşulabileceğini söyledi ve ekledi: "Bu seviyeden gelecek alımlarla yeniden 5.50 görülebilir."

Piyasanın negatif enflasyon beklentisini fiyatladığını kaydeden Turşucu, bu beklenti karşılanmaz ve yüzde 1'lere yakın bir sonuç çıkarsa kurun mevcut seviyelerde kalmakta zorlanacağını belirtti.

Turşucu diğer taraftan, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik Trump'ın yumuşak açıklamalarının devamı halinde TL'nin güçlü kalmayı sürdüreceğini söyledi.

"FED projeksiyonları izlenecek"

Turşucu değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: "İki FED üyesi faiz artışını yeterli bulduğunu söyledi. Tabi aralıkta artış bekleniyor ve oradan çıkacak projeksiyonlara bakacağız: 2019'daki 3 artış öngörüsünde bir yumuşama var mı? Ancak tek başına üyelerin bu açıklaması da oldukça önemli, bu görüş FED geneline yayılırsa o zaman 2019'da zayıf bir dolar görebiliriz. Diğer taraftan dolar endeksi söz konusu açıklama ile bir miktar geriledi ancak zaten düzeltme ihtiyacı vardı, bu bahanesi oldu. Bugünkü koşullarda dolarda yükseliş trendinin devamını bekliyoruz, açıklama sonrası yaşanan hareketle yükselişin bittiğini söylemek erken bir yorum olur."

Yıl sonuna yaklaşılmasıyla piyasada yabancı oyuncu sayısının azalacağına ve işlem hacminin düşeceğine işaret eden Turşucu, "Borsa 90-95 bin, dolar/TL ise 5.30-5.50 aralığında sıkışmış durumda ancak hacmin düşük olduğu piyasa koşullarında oynaklık artabiliyor. Bu noktada sert hareketler olabilir. Yinede borsanın yukarıda, faiz ve doların aşağıda olduğu iyimser bir aralık ayı bekliyorum." dedi ve ön koşulun enflasyonun 3 Aralık'ta sürpriz yapmaması olduğunun altını çizdi.

Piyasanın halihazırda kötü büyüme rakamlarını fiyatladığını kaydeden Turşucu, buna karşın beklenenden sert bir yavaşlamanın şirket hisseleri üzerinde baskıya neden olabileceğini söyledi. Diğer taraftan yavaşlamanın düşük ithalat ve dolayısıyla döviz talebinde gerilemeyle TL'ye destek olabileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir