Dolarda yükseliş sürüyor

Dünü 3,5560'dan kapatan dolar, bu sabah ilk işlemlerde 3.57 seviyesinin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran ayında faiz artıracağı yönünde artan beklentiler gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden olurken, dolar/TL bu sabah 3.58 seviyesine yaklaştı.

Bu sabah dolar 3.5785'e kadar yükseldikten sonra borsanın açılış saati itibariyle 3.5690'da işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.5575/3.5580 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 3.5700/3.5708 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.7240/3.7251 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.7443/3.7454, 3.8893/3.8904 seviyesindeki euro/TL ise 3.9198/3.9210 seviyesinde.

Bugün saat 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'in yıl sonuna kadarki faiz patikası hakkında fikir vereceği belirtiliyor.

Yurtdışında bugün saat 12:00'de Euro bölgesi perakende satışlar verisi açıklanacak. Ayrıca Fed Başkanı Janet Yellen ve Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in konuşmaları da izlenecek.

Öte yandan bu akşam S&P'nin ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye hakkında değerlendirmesi açıklanabilir.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed'in Haziran'da faiz artırıma gideceği beklentisinin fiyatlanmasının gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Diğer taraftan dolar/TL zaten 3.52 gibi önemli destek eviyelerine gerilemişti. Gelinen seviyelerin bireysel ve kurumsal yatırımcı tarafından alım fırsatı olarak görüldüğünü görüyoruz, döviz talebi çok yüksek. Uzun vadede kurlarda düşüşün zor olduğu bir kez daha teyit edildi" dedi ve şöyle devam etti:
"Bugün ABD'de istihdam verisi açıklanacak, enflasyon trendi açısından önemli. Saatlik ücretlerde yüzde 0.3 artış bekliyoruz. Beklenti dahilinde ya da üzerinde bir rakam gelirse dolarda tekrar değerlenme olabilir ki bu da gelişmekte olan ülke paralarına yeni bir satış dalgası getirir. Bu durumda dolar/TL'de 3.60'ın üzerine hareket devam edebilir."

Erkan, S&P'nin bu akşamki olası değerlendirmesinde ana beklentinin herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde olduğunu ancak Ocak ayında negatife çekilen görünümün durağana çekilmesi halinde piyasalara olumlu yansıyacağını söyledi.

Fed son faiz toplantısında faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda sabit tutarken, zayıf birinci çeyrek ekonomik büyümenin geçici olduğunu belirtti ve istihdam piyasasındaki güçlenmenin altını çizerek bu yıl iki kez daha faizleri artırmak hedefi doğrultusunda ilerlediği sinyalini verdi.

Bankacılar bugün açıklanacak olan ABD istihdam verilerinin Fed'in yıl sonuna kadarki faiz patikası hakkında fikir verebileceği belirtiliyor.

Euro ise Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini AB yanlısı merkez aday Emmanuel Macron'un kazanacağı beklentisinden aldığı destekle altı ayın zirve seviyelerine yakın seyrini sürdürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir