Dolardaki dalga foreks yatırımcısını da üzdü

İntegral Menkul Değerler Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, son günlerde dolarda yaşanan hareketin foreks piyasasında kayıp/kazanç oranlarını değiştirdiğini belirterek, yüzde 40 olan kazanç oranının yüzde 25’lere düştüğünü ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

ROTTERDAM - Dolarda son günlerde dalga boyutu arttı. Bir hafta içerisinde rekor seviye 3.60’lardan 3.40’ların altına kadar sert bir düşüş yaşandı. “Piyasada derinlik olmadığı için dramatik hareketler yaşanıyor, likidite kalmadı” diyen İntegral Menkul Değerler Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, TL işlemlerinde spekülatörlerin olduğundan söz etti. Memişoğlu, dolarda yaşanan bu hareketin foreks piyasasında kazanç oranlarını yüzde 40’dan yüzde 25’lere düşürdüğüne dikkat çekti.

Son dönemde kurlarda yaşanan hareketlilik konusunda değerlendirmede bulunan Memişoğlu, 2016’da Türkiye’nin başta darbe girişimi ve not düşüşü olmak üzere ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve 3.30’lar seviyesinin normal olduğunu anlattı. ABD Başkanlık seçimlerini Trump’un kazanmasıyla 3,30 seviyesinin üzerinde hareketliliğin daha da arttığını ifade eden Memişoğlu, bundan sonra kritik iki tarihe dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün ve yarın devam edecek FED toplantısında faiz artırımı kararı alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Burada 2017’ye ilişkin olarak verilecek mesajlar önemli. İkiden daha fazla faiz artırımına işaret eden bir şahin tutum, volatiliteyi artırır. Kur yine 3.60-3.70’lere çıkabilir. Yine 20 Ocak’ta Trump görevi devralacak. Bu tarine kadar dalgalanma devam eder. 2017 sonu için ise dolar/TL’de 3,70 beklentimiz var. 4 seviyeleri konuşuluyor ama bu seviyelere çıkması çok zor. Bu seviyeler için farklı olumsuz senaryo lazım.”

Dalgalı piyasada kazanç oranı düşer

Dolardaki hareketin foreks piyasasında işlem hacmini etkilemediğini ifade eden Memişoğlu, kazanç oranlarında ise düşüş yaşandığını dile getirdi. Memişoğlu, “SPK düzenlemelerinin de etkisiyle 9 aylıklarda kazanç oranları yüzde 40’lar civarındaydı. Çünkü düzenlemeler sonrasında piyasa yatayda kaldı. Bu dalgalı piyasada ise kazanç oranları yüzde 25’lere kadar düştü. Volatilite arttıkça kayıp oranı artıyor. Günlük trade edenler yatay piyasada kazanır hareketli piyasada kaybeder. Hareketli piyasada çok fazla trade etmek mantıklı değil” diye konuştu.

TL’de derinliği artırmak gerekiyor

TL’de derinliğin artırılması gerektiğini ifade eden Memişoğlu, bunun için de kurumların kendi riskini alarak trade etmesi gerektiğini ifade etti. Memişoğlu, “Kurumlar spot piyasada trade etmeye başlamalı. Opsiyon ve forward işlemlerine ağırlık veriliyor ama spot piyasada kurumlar yok. Kurumlar gelmiyorlar, bunu masraf olarak görüyorlar. Fakat dalgalı piyasada hedge sigorta gibidir. Bu maliyete katlanmıyorlar” diye konuştu.

Vatandaşın etkisi yok

Son günlerde yaşanan bu harekette vatandaşın etkisinin çok az olduğunu kaydeden Kıvanç Memişoğlu, “Doların bozulmasına yönelik kampanyaların altında, daha çok vatandaşın dolar almaması yatıyor. Hedef insanların dolar olmasını engellemek” dedi.

3 milyon sponsorluk bütçesi

Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Ulukartal Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Ulukartal, sektörün ve şirketin tanınırlığını artırma adına özellikle spor alanında sponsorluk faaliyetlerine hız verdiklerini anlattı. Bu anlamda holdingin iştiraki olan İntegral Menkul Değerler’in 2013 yılından 2015’e kadarki dönemde Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı’na sponsor olduğunu hatırlatan Ulukartal, takımın adının “Beşiktaş İntegral Forex”olurken, BJK Akatlar Spor Kompleksi’nin adının ise “Beşiktaş İntegral Arena” olarak değiştiğini anımsattı. Beşiktaş ile bu yapılan anlaşmadan çok iyi bir geri dönüşüm aldıklarını dile getiren Ulukartal, şu bilgileri verdi: “Holdingimiz iştiraki olan İntegral Menkul Değerler’in Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı ile 2015-2016 ve 2016-2017 Süper Lig sezonu sponsorluk anlaşması devam ediyor. Ayrıca 5 kez Dünya Supersport Şampiyonası’nı kazanmış milli sporcumuz Kenan Sofuoğlu ile önümüzdeki sezon için de sözleşme imzaladık. Yakın Doğu BGD Kadın Basketbol takımınına sponsorluğumuz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de sponsorluk anlaşmalarımız devam edecek. Türk sporuna katkı vermeyi ve özellikle amatör branşlara destek olmayı sürdüreceğiz. Yıllık 3 milyon dolar mertebesinde sponsorluk ve tanıtım bütçemiz var.”

Bu konularda ilginizi çekebilir