Dolardaki gevşemeyle borsa yükselerek açıldı

Trump'ın basın toplantısı sonrası gerileyen ABD tahvil getirileri ve dolar ile borsa güne pozitif bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın dün yaptığı basın toplantısında piyasalardaki beklentilerin aksine ekonomi politikaları hakkında detay vermemesi üzerine dolar küresel bazda değer kaybederken, borsa da bunun etkisiyle güne alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 325 puan artışla 77.992 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,42 oranında değer kazandı.

Ziraat Yatırım günlük borsa yorumunda, "Küresel açıdan yine iyimser risk sabahına uyanıyoruz. Katalizör ise Trump'ın uygulayacağı politikalara yönelik detaylar paylaşmamasının ardından dolarda çekilme yaşanıyor" dedi.

Dün akşam saatlerinde 3.94'ü aşarak rekor kırdan dolar, bu sabah borsanın açılış dakikalarında 3.90 seviyesinde bulunuyor. Dolardaki bu kısmi düşüşe karşın, euro bugün de rekorla açıldı ve 4.18'in üzerine çıktı.

Dolarda sınırlı düşüş, euroda yeni rekorDolarda sınırlı düşüş, euroda yeni rekor

Dış borsalarda son durum

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği basın toplantısının ekonomi politikaları hakkında az netlik sağlayarak büyük teşvikler bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasının ardından dolar kayıplar yaşadı. Trump, Çin'e yönelik de potansiyel gümrük vergisi konularını dile getirmeyerek Asya piyasalarına bir nebze rahatlık sağlamış oldu.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.8 yükselerek ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, yenin değer kazanmasından zarar gören Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.9 geriledi.

Trump'ın seçimleri kazandığı 8 Kasım'dan bu yana gerçekleştirdiği ilk basın toplantısı vergi indirimleri ve altyapı harcamaları hakkında herhangi bir detay barındırmazken, bu iki konu piyasalarda yaklaşık beş haftadır süren hızlı yükseliş ve küresel tahvil piyasalarında satışlara neden olmuştu.

Buna rağmen ABD'de Wall Street bir önceki günün sakinliğini bir nebze üzerinden atarken, Dow Jones yüzde 0.5, S&P 500 yüze 0.28 ve Nasdaq da yüzde 0.21 yükseldi.

Piyasaların gündemi

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında açıklanacak veriler arasında 12:00'da Almanya GSYH verileri ve 13:00'da Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri bulunuyor.

Ayrıca bugün Fed yetkilileri tarafından üst üste gelecek açıklamalar da takip edilecek. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Fed Başkanı Janet Yellen bugün konuşma yapmayı planlıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir