Doların ateşi düşmezse 'acil toplantı' olabilir

TCMB'nin artan döviz müdahalelerinin tansiyonu düşürmemesi ve kurda dalgalanmanın artması halinde PPK'yı acil toplantıya çağırabileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltacağına dönük endişelerin gelişmekte olan piyasalardan çıkışları hızlandırması, TCMB'nin adımlarının yetersiz
kaldığı endişeleriyle birleşince TL, ana para birimleri karşısında ve sepet bazında rekor düşük seviyeleri görürken; TCMB'nin artan döviz müdahalelerinin tansiyonu düşürmemesi halinde PPK'yı acil toplantıya çağırması bekleniyor.

TCMB faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırdığı PPK kararlarının etkisini güçlendirmek üzere dün ve bugün parasal sıkılaştırmaya yönelik ek adımlar attı ancak gelişmekte olan piyasalarda satış baskısının yüksek olması, kur ve sepetin rekor seviyelerden uzaklaşmasına izin vermiyor.

Kıdemli bir ekonomist, "Önceliğin döviz satışları olması makul çünkü bunun için PPK'nın toplanmasına gerek yok. Ancak tansiyon sürerse faiz tarafında adım atmak gerekir ki o zaman PPK'nın acil toplantıya çağrılması gerekiyor. PPK faiz koridorunun üst bandını yeterince artırırsa bu yatıştırıcı olabilir ancak sonrasında da politika faizinin de uyum sağlaması gerekiyor" dedi.

PPK, 20 Ağustos'ta açıkladığı kararlarında politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını değiştirmezken, koridorun üst bandını 50 baz puan artırarak yüzde 7.75'e çıkardı; ancak piyasa yapıcı bankalara yaptığı fonlama faizini yüzde 6.75 olarak bıraktı.

Ekonomistler, iki yıllık ve 10 yıllık gösterge tahvil faizlerinin yüzde 9.5-10 seviyesinde olduğu bir dönemde yüzde 4.5 olan politika faizi ve yüzde 7.75 olan gecelik borçverme faizi ile uyumsuzluğa işaret ediyorlar.

İyileşme görülmezse, toplu sıkılaştırma gelebilir

İş Yatırım kıdemli ekonomisti Burcu Ünüvar, TCMB'nin kısa aralıklarla değişiklikler yapmaktan çekinmemesinin piyasada, yapılan açıklamanın "sadece kısa süreli olarak geçerli" olabileceği algısı yarattığını ve piyasanın belirsizliği fiyatlamaya devam ettiğini söyledi.

Ünüvar, önümüzdeki dönemde yurtdışı kaynaklı bir iyileşme görülmediği takdirde, TCMB'nin aralarında bir hafta vadeli para politikası faizinin de olduğu toplu bir sıkılaştırma gerçekleştirmesi gerekeceğine dikkat çekerek, "Bu noktada piyasa, 4 Eylül'de Ankara'da gerçekleşecek TCMB'nin banka ekonomistleri ile toplantısı öncesinde bir olağanüstü PPK toplantısı beklentisine girebilir" dedi.

TL'deki trendin tersine dönmemesi halinde PPK'nın ara toplantı yapabileceğini söyleyen bir ekonomist, "Ek parasal sıkılaştırmanın en son artırılan yüzde 7.75 seviyesinden 3 gün sürmesinden sonra ve döviz satış dozunun artırılmasından sonra TL trendi tersine dönmezse Merkez Bankası'nın PPK'yı ara toplantıya çağırması gündeme gelebilir" dedi.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, bugün yayınladığı notta, "Gelişmekte olan piyasalardaki kurlar üzerindeki baskının kötüleşmesi halinde faiz koridorunun üst bandının TL üzerindeki baskıyı gidermekte yetersiz kalacağını düşünüyoruz. Bu durumda, döviz satış ihaleleri de TL'deki değer kaybını kontrol edemeyecektir. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda üst bantta daha faiz artırım bekliyoruz ve gecelik borçlanma faizinin yüzde 9'a çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

Dolar/TL bugün tarihi zirve olan 1.9895'e, sepet bazından TL ile 2.3222'ye kadar yükselirken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10 seviyesinde seyrediyor.