Dolar/TL, 3,45 seviyesini gördü
Dolar/TL'de dalgalı görünüm bugün de devam ederken, kur 3.45 seviyesini gördü.
Dolar/TL dalgalı seyrine bugün de devam etti. Dün, swap faizinde görülen sert gerileme nedeniyle hareketlenen kur, bugün de düne benzer görüntü çizdi. Ancak bugün swap faizlerinde ani hareket yaşanmazken, kurda yukarı yönlü hareket sürdü.
Sabah aşağı yönlü seyirde 3.4260 seviyesine kader inen kur, yönünü yeniden yukarı çevirdi. Dolar/TL, 3.4508 seviyesine kadar çıktı. Bir ara 3.4410 seviyesine doğru geri çekilen kur, gün sonunda yeniden 3.45'i zorladı.
HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, swap piyasasında faiz oranları normale dönerken Türk Lirası'nın bugün de negatif ayrıştığını kaydetti. İbrahim Aksoy, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bugün karışık bir seyir izlerken Pazartesi günü 3.39 desteğinden dönen dolar/TL kurunun 3.4490’a kadar yükseldiğini vurguladı ve "Dün %6’nın altına gerileyen gecelik swap faizi bugün itibariyle %11.66 civarında, yani normale dönmüş durumda. Fakat liranın bugün de negatif ayrışan GOP para birimleri arasında olduğunu görüyoruz." dedi.
Aksoy, şu sıralarda 3.4420 civarında olan kurda 3.4500 seviyesinin geçilmesi durumunda 3.4750 direncinin gündeme gelebileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "3.51 bir sonraki direnç seviyesi. 3.40 ve 3.38 ise kurda destek seviyeleri."
TL’deki dünkü hızlı değer kaybının nedeni SWAP faizi
HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, perşembe günü yüzde 11.70 civarında olan gecelik swap faizinin dün sabah yüzde 6'nın altına kadar gerilemesi ile TL'nin dün rubleden sonra en fazla değer kaybeden EM para birimi olduğunu söyleyerek, "Bankacılık sisteminde dolar kurunun 3.40 seviyesinin altına kadar gerilemesiyle marjin tamamlamak için yeterli döviz likiditesi olmaması bu piyasada TL tarafında arz fazlası oluşturdu ve swap faizleri düştü. Swap piyasasında dövizden liraya geçen yabancı yatırımcılar bu TL'yi geçici olarak Türk bankalarına veriyor ve karşılığında yine geçici olarak dolar alıyor. Dün liradaki değer kaybının neden olduğu tedirginlik swap faizlerinin yeniden yükselmesine neden olurken faiz yüzde 11.25 seviyesine kadar yükseldi. Swap faizindeki düşüş bu süre zarfında TL'nin cazibesini azaltmış görünüyor" dedi.
Aksoy, "ABD 10-yıllık tahvil faizinde yukarı yönlü hareketlerin liranın daha fazla değer kazanmasını engelleyebileceğini, 3.40 civarında dolar cinsi döviz ihtiyaçlarının karşılanabileceğini belirtiyorduk. Dolar/TL'de 3.40 seviyesine doğru olası düşüşlerde dolar cinsi döviz ihtiyaçlarının karşılanabileceğine dair görüşümüzü koruyoruz" dedi.