Dolar/TL 3.75'in altını gördü

TL, bugün dolar karşısında pozitif fiyatlandı ancak Fed kararları ve cuma günü açıklanacak ABD verileri TL'nin gücünü ciddi şekilde sınayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk lirası, Fed faiz kararı öncesi dolar karşısında görece güçlü görünüm sergiliyor.

Gün içinde en düşük 3.7460'ı test eden dolar kuru saat 21:30'da yüzde 0,62 düşüşle 3.7555'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 42 kayıpla 4.6650 seviyesinde yer aldı.

Diğer taraftan BIST 100 endeksi, küresel pay piyasalarındaki gerilemeye paralel olarak dünkü sert düşüşün ardından bugün 120.361 puana kadar çıktı. Endeks günü yüzde 0,19 primle 119.528'den tamamladı.

Yılbaşından bu yana zayıf bir seyrin izlendiği dolar endeksi bugün yüzde 0,30 düşüşle 88,70 seviyesinde yer aldı. Endeksteki düşüş TL ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerini destekliyor.

Uzmanlar, TL'nin gücünün Fed kararları ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileriyle ciddi şekilde sınanacağı görüşünde.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Erkan, "Dolar boğalarının Fed açıklamasını beklediklerini görüyoruz. Doların yukarı yönlü hareketlenmesi durumunda, dolar/TL'de daha fazla yukarı yönlü hareket oluştuğunu düşünüyoruz. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş, küresel faiz hassasiyetimiz ve cari açık veren bir ülke olmamızdan ötürü TL varlıklar açısından negatif olarak değerlendirilebilir. Eğer dolar hareketi önümüzdeki günlerde EM piyasalarına baskı yapacak olursa kurda 3,84 seviyesi hedeflerin arasına girebilir. TL açısından olumlu senaryoda ise destek seviyesini 3,72 olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Fed kararı TSİ 22:00'de 

Fed, bugün TSİ 22:00'de faiz kararını açıklayacak. Bankanın faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, politika metninde yer alan mesajların tonu önemli. Analistler, bankadan gelebilecek yönlendirmelere bağlı olarak TL gibi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki oynaklığın artabileceğini ifade etti.

Yıl içinde 3 faiz artışına gitmesi beklenen bankanın, 2018'in ilk faiz artışını yeni başkan Jerome Powell ile 21 Mart'taki toplantıda yapacağı tahmin ediliyor. Fed, son olarak 13 Aralık 2017'de faizleri 25 baz puan yükseltmişti. Bu arada bugünkü FOMC'un ardından basın toplantısı düzenlenmeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir