Dolar/TL dalgalandı

Türk Lirasının Yeni Ekonomi Program'a pozitif tepkisi sınırlı kaldı. Kur, gün içerisinde 6.13 seviyesinden 6.30 bandında dalgalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orta Vadeli Program'a yeni adıyla 'Yeni Ekonomi Programı'na odaklanan piyasada, gün içerisinde sert hareketler yaşandı. Dolar/TL, üç yıllık yol haritası açıklanmadan hemen önce 6.13 seviyelerine kadar indi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasının ardından 6,30 seviyelerine çıkan kur, öğleden sonra ise 6,37 seviyelerine tırmandı. Kur, günlük bazda yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken, böylece TL gün içi kazançlarını silmiş oldu. Ardından yeniden geri çekilen dolar, 6.27'ye geldi. Kur, gün sonuna doğru 6.28 seviyelerinde dengelendi.

Analistler OVP'de fazla detay ve yeni bilgi bulunmadığını, bütçeye yönelik rakamlar ile büyük proje finansmanlarının devam edecek olmasının olumsuz algılandığını ve kâr satışlarının yapıldığını belirtiyor.

Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) büyüme beklentileri aşağı yönlü, enflasyon beklentiler ise yukarı yönlü güncellendi. Bununla beraber işsizlik oranında da 2019 ve 2020 yıllarında artış olacağı, ancak özel sektörde istihdamın artacağı vurgulandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırılan OVP sunumunda, büyüme bu yıl yüzde 3.8, 2019'da yüzde 2.3 olarak öngörüldü. Yeni Ekonomi Programı'na göre enflasyonun bu yılı yüzde 20.8'de tamamladıktan sonra 2019 sonunda yüzde 15.9'a gerilemesi bekleniyor. Öte yandan bütçe açığının GSYH'ya oranının bu yılı yüzde 1.9'da tamamladıktan sonra 2019'da yüzde 1.8 olması bekleniyor.

İş dünyası Yeni Ekonomi Programını değerlendirdiİş dünyası Yeni Ekonomi Programını değerlendirdi

 

İşte Yeni Ekonomi Programıİşte Yeni Ekonomi Programı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir