Dolar/TL opsiyonu 14 Mart'ta açılacak

VİOP Grup Müdürü Çakır, heyecanla beklenen opsiyonun, dolar/TL opsiyonu olduğunu ve onu da 14 Mart'ta işleme açabileceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları (VİOP) Grup Müdürü Muammer Çakır, en heyecanla beklenen opsiyonun, dolar/TL opsiyonu olduğunu belirterek, "14 Mart'ta teknik olarak dolar/TL opsiyonlarını işleme açabilecek hale geleceğiz" dedi. 

Çakır, 1. VIOP Ürünler ve Piyasa İşleyişi Atölye Çalışması'nın açılışında yaptığı konuşmada, atölye çalışmasının amacının, müşteriyi ve yatırımcıyı hergün karşı karşıya kaldıkları pazarlama elemanlarına, ürünleri nasıl kullanabileceklerini anlatmak olduğunu kaydetti. 

"En heyecanlı ürün dolar/TL opsiyonları" diyen Çakır, mart ayı içerisinde teknik olarak dolar/TL opsiyonlarını işleme açabilecek hale geleceklerini belirterek, bu sefer, geçmişte yaptıkları gibi Piyasa Yapıcıları olmadan işleme açmayacaklarını, "Biz hazır hale gelelim üyelerimiz piyasa yapıcılar olarak da hazır hale gelsin" stratejisiyle hareket edeceklerini dile getirdi. 

Bunu yapmalarının sebebinin, opsiyonların piyasa yapıcısı olmadan çok etkin işlememesi olduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti: 

"Bu döviz opsiyonları, tezgahüstü piyasalarda yıllardır alınıp satılıyor. Bunu ilk defa borsada alınıp satılır hale getireceğiz. Bunu yaparken üyelerimiz kar etmeye devam ederken, yatırımcılar daha iyi ve şeffaf fiyatlamaya kavuşacaklar. VİOP'ta dolar/TL opsiyonlarında sözleşme büyüklüğünü 1000 dolar olarak düşünüyoruz. Açılacak sözleşmelerin vadeleri 1 ay ve 2 ay olacak. Aralık vadesi olmayacak. Ayrıca, tezgah üstü piyasalardaki vade yapısına uydurmaya çalışıyoruz. Dolar/TL opsiyonu nakdi uzlaşmalı olarak düşünüyoruz." 

Çakır, VİOP'a piyasa yapıcılarını çekmek için en önemli noktanın verilecek teşvikler olduğunu dile getirerek, "Mevcut piyasa yapıcılık sistemini değiştirerek,  piyasa yapıcısı veya yarı piyasa yapıcısı gibi sistemler de getirilebiliriz. Endeks opsiyonlarında aracı kurumların da daha aktif olmasını bekliyoruz" dedi.

"Herkesin kazanacağı bir model üzerinde çalışıyoruz"

Kar paylaşımı konusunda da açıklamalarda bulunan Çakır, buraya kadar anlatılan herşeyin, SPK'nın onayına tabi olduğunu vurguladı.

VİOP'un sadece yükselişte değil düşüşte de kar imkanı sağladığının altını çizen Çakır, VİOP'un diğer avantajlarını şöyle sıraladı: 

"Kaldıraç sayesinde daha düşük sermaye ile daha yüksek bir pozisyon büyüklügü, endeks sözles¸meleri ile spot pay senetlerindeki olumsuz gelişmelerden etkilenmeden tek işlemde 30 adet hisse senedinin toplu fiyat seyrini yansıtan endekste işlem yapabilme olanağıı, Beklentileriniz dogrultusunda yatırım kararlarınızı çeşitlendirme fırsatı, Döviz sözleşmeleri ile kur riskinden korunma imkanı, Opsiyon sözleşmeleri ile korunma işlemi yaparken de kar fırsatından yararlanma şansı..." 

Muammer Çakır, yurt dışından piyasa yapıcıların da piyasa yapıcı olarak kabul edilip edilemeyeceğine ilişkin bir soruya, "Normalde bizim üyelerimiz sadece piyasa yapıcı olurken, yeni düzenlemeyle artık üyelerimiz üzerinden yabancı kuruluşlara da piyasa yapıcı olma imkanı tanınacak" cevabını verdi. 

Piyasa yapıcılar için bütün kontratlarda bireysel de kurumsal da olsa aynı oranda teminat yatırıldığına dikkati çeken Çakır, "Doğal olan bir bireyle kurumun aynı teminatı yatırmaması. Piyasa yapıcılar için teminat oranı konusunda da bir avantaj sağlanması planlanmaktadır" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir