Dolar/TL rand etkisiyle yükseldi

Randdaki sert değer kaybıyla 5.33 seviyesine yükselen dolar/TL daha sonra hafif gevşedi. Bir bankası, "Dolar/TL bir süredir 5.20-5.35 bandına sıkışmış durumda, piyasa da buna alıştı. Küresel bazda olumsuz gelişme olmazsa kur bu bant aralığında kalmaya devam eder" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrika'nın, ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan Eskom'a üç yılda 69 milyar rand kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası randda gözlenen sert değer kaybının TL'ye de yansımasıyla dolar/TL 5.33 seviyesini test etti ancak yükseliş kalıcı olmadı.

Rand bütçenin açıklanmasının ardından dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybetti.

Güne 5.28 civarından başlayan dolar/TL'de dalgalı bir seyir izlendi. İlgili haberin ardından 29 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 5.3301 seviyesini test eden dolar/TL saat 16:52'de 5.3070'de yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0202'de yer alırken Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,33 primle 102.080 puandan işlem gördü.

Dolar/TL'nin hızlı yükselişinde randdaki hareketin etkili olduğunu söyleyen bir bankacı, "Randdaki sert değer kaybı sonrası korelasyonu nedeniyle TL'de de hızlı hareket gördük ancak kur tekrar geri geldi. Dolar/TL bir süredir 5.20-5.35 bandına sıkışmış durumda, piyasa da buna alıştı. Küresel bazda olumsuz gelişme olmazsa kur bu bant aralığında kalmaya devam eder" yorumunu yaptı.

Piyasada likiditenin kötü olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Önümüzdeki seçim riski varken yatırımcı çok fazla pozisyon almayı tercih etmeyebilir. TCMB'nin faizi yüzde 24 seviyesine tutması ve sıkı duruşu koruyacak olması TL için bir emniyet sübabı. Piyasada seçim öncesinde erken bir parasal gevşeme endişesi vardı. TCMB'nin zorunlu karşılık katsayıları ile oynaması kredi akışını artırmaya yönelik dolayısıyla faizleri yüksek seviyede tuttukça likidite ile oynaması olumsuzluk olarak algılanmayacaktır" dedi.

Güney Afrika parası Eskom kararıyla hızlı gerilediGüney Afrika parası Eskom kararıyla hızlı geriledi