Dolar/TL'de kritik seviye aşıldı

MB faiz kararı ve açıklamaları sonrası 3.03 direncini aşan dolar/TL, kısa sürede 3.04'ün üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası toplantısı öncesi 3,02'li seviyelerde olan dolar kuru, faiz kararı ve açıklamaları sonrası 3,04'ün üzerini gördü. TCMB’nin ileriye dönük beklentilerinin sınırlı şekilde bozulması ve faiz artırımına gitmeyerek piyasaya müdahale etmeyeceği yönünde piyasada bir algının hakim olması dolardaki yükselişin nedenleri olarak gösteriliyor.

TCMB'nin faiz kararı öncesinde 3,0280 seviyelerinde bulunan ve kararın ardından 3,03'ü aşan dolar/TL, 3,0460'a kadar yükseldi. Serbest piyasada dolar 3.0420 liradan kapandı. 

Euro/TL ise analistlerin gün içerisinde 3.32 seviyesine kadar yükselirken günü 3.3140 liradan tamamladı.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, gün içinde en yüksek 71.827,39 puanı gördü. Merkez Bankasının faiz kararı sonrasında sınırlı satışlar görülürken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,05 yükselişle 71.073,16 puandan tamamladı.

Analistler, piyasanın likidite politikası ile tanımlanan politika duruşuna odaklanabileceğini belirterek, çoklu faiz uygulamasından yeniden tek faizin ağırlık kazanacağı konvansiyonel para politikası uygulamasına dönüş anlamına geleceğini ifade ediyor.

Dolar/TL'de yeni beklenti ne?

Küresel piyasadaki oynaklığın 2016 yılı boyunca muhtemelen devam edeceğini kaydeden Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, bunun Merkez tarafından da öngörüldüğünü ifade etti. Çekcen "Bunun anlamı sıkı duruş uzun bir süre daha korunacak ve faizler güncel seviyelerinde tutulacak. Yani TCMB’nin 2016 yılı beklentisi çok da olumlu değil. Bu kaygı ve aynı zamanda TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi kuru bir anda yukarı taşıdı. 

TL varlıklarındaki satışlar derinleşir ve kurda yeni bir rekor görürsek o zaman piyasada faiz artırım beklentisi hakim olabilir. Kurun faiz kararı sonrası bir anda yukarı atmasının nedeni, hem TCMB’nin ileriye dönük beklentilerinin sınırlı şekilde bozulması hem de faiz artırımına gitmeyerek piyasaya müdahale etmeyeceği yönünde piyasada bir algının hakim olması. Dolar/TL’nin 3.03 kritik direncini bir anda aşması önemliydi. Önümüzdeki günlerde bu fiyatlamalar devam edebilir ve 3.07 direnci tekrar gündeme gelebilir. 3.07 direnci üzerinde piyasa 3.10 ve hatta önümüzdeki dönemde 3.15 seviyelerini ilerleyen günlerde hedefleyebilir." dedi.