Dolar/TL'de düşüşler sınırlı kaldı

Almanya'nın Türkiye'ye acil finansal destek sağlamayı değerlendirdiği haberi ile 6.15 seviyesine çekilen kur kapanışa doğru tekrar 6.20'nin üzerinde dengelendi. Borsa İstanbul'da ise değer kazancı yüzde 3'e yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın Türkiye'ye finansal yardım teklif etmeyi düşündüğü yönünde basında çıkan haberler dolar/TL'de sınırlı aşağı harekete neden olurken, borsada yükseliş bir ara yüzde 3'e yaklaştı.

Wall Street Journal'in haberine göre Alman hükümeti Türkiye'ye acil bir finansal yardım sağlamayı düşünüyor. Haberde görüşmelerin şu anda erken bir aşamada olduğu ve bir yardımla sonuçlanmayabileceği de belirtilirken, bir Alman yetkili, "Türkiye'yi istikrara kavuşturmayı denemek için çok şey yapabiliriz, pek de başka seçeneğimiz yok" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 21 Eylül'de Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile Berlin'de bir araya gelmeyi planlıyor.

Güne 6.20 civarından başlayan dolar/TL bir ara 6.27 seviyesini aştıktan sonra haberle 6.15 seviyelerine geriledi. Kur daha sonra tekrar yükselişe geçerek kapanışa doğru 6.23 seviyesinde dengelendi. Dolar/TL saat 17.39'da 6.2317 seviyesinde bulunuyor.

Aynı dakikalarda euro/TL ise 7.3118 seviyesindeydi.

Genel olarak yukarı yönlü seyir izleyen BIST-100'de de haberin ardından alımlar artarken, en yüksek 93,894 seviyesini gören endeks aynı saatlerde yüzde 2.7 yükselişle 93,735 seviyesinde hareket etti.

"Gelişmeler yukarı yönü sınırlayacak"

Bir bankacı, "Dün tatil sonrası lokal yatırımcıların yoğun döviz talebini gördük. Bu talep dünkü kadar olmasa da bugün de devam etti ve kurda 6.27'ye hareket gördük. Diğer taraftan Almanya'nın Türkiye'ye finansal yardım teklif etmeyi düşündüğü yönünde basında çıkan haberler kuru sert bir şekilde aşağı çekti. Gelişmelerin bu yönde olması, ya da yurtiçinde de teyit edilmesi durumunda yurtiçi piyasalarda önemli bir değerlenme görebiliriz. Kısa vadede en azından dolar/TL'deki yukarı yönü sınırlayacaktır" dedi.

TCMB ve BDDK'nın önceki hafta spekülatif talebi önlemek adına attığı adımlar da genel olarak piyasalarda tansiyonu düşürmüş durumda. İlk olarak swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını yüzde 25'e indiren BDDK, sonrasında sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerini de dahil etti.

TCMB ise yüzde 17.75 seviyesindeki haftalık repo ihalesi yapmayarak politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorun üst bandına doğru yönlendirmeye devam ediyor.

Tahvil piyasasında TCMB'nin son sıkılaştırma adımları ardından gösterge 10 yıllık tahvilin getirisinde düşüş devam ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün valörde son işlemde yüzde 21.95 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 21.77, valörde saat 17.13'te son işlemde yüzde 21.76 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 24.48 seviyesindeydi.

Bu konularda ilginizi çekebilir