Dolar/TL'de gözler TCMB faiz kararında

Yurt içi piyasalar bugün TCMB faiz kararına odaklandı. Ekonomistler yüzde 24 seviyesindeki faizlerde değişiklik beklemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna harekat başlatılacağını açıklamasının ardından dün ilk tepki olarak 5.40'ı görmesinin ardından geri çekilen dolar/TL, yılın son TCMB PPK toplantısı öncesi yukarı yönlü hareket ediyor.

TCMB bugün saat 14:00'te PPK toplantısı sonucunu açıklayacak. Ekonomistler yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor. 13 Eylül'de politika faizini 625 baz puan artırarak yüzde 24'e çıkaran TCMB, 25 Ekim'deki son PPK toplantısında faiz değişikliği yapmamıştı.

Dün güne 5.35'li seviyelerden başlayan dolar/TL operasyon açıklamasıyla 5.40'a kadar yükseldikten sonra kapanışta 5.35'te yer aldı. Dolar kuru bugün saat 12:28'de yüzde 0,67 artışla 5.3865 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL yüzde 0,82 yükselişle 6.1383'den alıcı buldu.

"Kur hala rahatlamadı"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, bugünkü PPK kararından bir değişiklik beklenmediğini söyleyerek, "Kur hala rahatlamadı, TCMB'den tek bir veriye dayanarak da faiz indirimi beklemek yanlış olur. Açıklamada enflasyon ve iktisadi faaliyete yönelik söylemler önemli olacaktır" dedi.

Son dönemde faiz indirimine yönelik spekülasyonların kuru rahatsız ederek 5.45'lere kadar yükselmesine neden olduğunu belirten Karadağ, "Faizde bir değişiklik olmaz ve olağanüstü bir açıklama gelmezse, faiz indirimi ile ilgili belirsizlik ortadan kalkacağından kurda bir rahatlama görebiliriz ancak bu yeni bir trend oluşumu anlamına gelmemeli. Dolar/TL 5.15 seviyelerine çekildiğinde bile buradan destek aldı. Kurun rahatlayabilmesi için yurt içine yönelik algıda bozulma olmaması gerek" şeklinde konuştu.

Fitch, not kararını açıklayacak

Öte yandan Fitch'in Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini 14 Aralık'ta açıklaması bekleniyor. Yurt dışında ise bugün saat 15:45'te ECB politika faizi açıklanacak.

Karadağ Fitch'ten de bir not indirimi beklentisi olmadığını ancak açıklama öncesinde kurda bir miktar baskı yaratabileceğini de belirtti.

Jeopolitik riskler yeniden gündemde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden temizlemeye yönelik harekatı birkaç gün içinde başlatacağız. Hedefimiz asla ABD askerleri değil, bölgedeki terör unsurları. Bu adım siyasi çözümün önünün açılmasına ve ABD ile daha sağlıklı işbirliği imkanı oluşturmamıza imkan verecek" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik tek taraflı herhangi bir askeri harekatı endişe verici olarak niteleyerek, bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Bankacılar harekatın jeopolitik riskleri artıracak olması nedeniyle kurda yükseliş etkisi yarattığını belirterek, bu çerçevede önümüzdeki günlerde ABD ile ilişkilerin nasıl seyredeceğinin piyasalarda yakından takip edileceğini belirtiyor.