Draghi'den daha fazla 'ipucu' gelebilir

Avrupa Merkez Bankası'nın yarın Frankfurt'ta gerçekleştireceği toplantıda faiz artırımı ya da varlık alım programında bir değişiklik yapması beklenmezken, ECB Başkanı Draghi'nin muhtemel politika değişikliklerine ilişkin daha güçlü ipuçları vereceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yönetim Konseyi, yarın Frankfurt’ta toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak. ECB Başkanı Mario Draghi de alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.

Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. ECB, bu doğrultuda varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.

Son dönemdeki olumlu ekonomik göstergeler, piyasalarda ECB'nin tedbirlerini yavaş yavaş geri çekeceği yönündeki beklentileri artırsa da ECB Yönetim Konseyi'nin, toplantıda faiz artırımı ya da aylık 60 milyar euro olan varlık alım programında bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Uzun süredir sadece ECB'nin değil, politikacıların da Euro Bölgesi'ndeki ekonomik büyümeyi ve borç sürdürülebilirliğini artırmak için daha fazla adım atması gerektiğini savunan ECB Başkanı Mario Draghi, daha önce alınan tedbirlerin etkisini göstermesini bekleyeceklerini de kaydediyor.

ECB'nin şu aşamada "bekle-gör" modunda olduğu kabul edilirken, Draghi’nin, basın toplantısını, yeni bir karar açıklamak için değil, Euro Bölgesi'ni çevreleyen riskler ve enflasyon görünümünü değerlendirmek için kullanacağı tahmin ediliyor.

Draghi'nin belirlediği 4 kriter

ECB, özellikle enflasyon dinamiklerini yakından izliyor. Euro Bölgesi'nde nihai yıllık enflasyon, haziranda yüzde 1,3'e gerileyerek ECB'nin belirlediği yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefinden uzaklaştı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) nihai verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mayısta yüzde 1,4 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 1,3 olarak ölçüldü.

Yıllık enflasyon mayısta yüzde 1,9’dan yüzde 1,4’e gerilemişti. Azalışını haziran ile birlikte ikinci aya taşıyan yıllık enflasyon, 2017'nin en düşük seviyesine indi.

4 kriter belirledi

ECB Başkanı Draghi, enflasyonda sürekli bir düzeltmenin onaylanması için 4 kriter belirlemiş durumda. Söz konusu kriterler "manşet enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2’ye yakın seviye yoluna girmesi", "enflasyonun dayanıklı olması ve bu seviyelerde yeterli güvenle istikrara kavuşması", "enflasyonun kendi kendini sürdürmesi, yani para politikasının azalan desteğiyle bile yörüngesini koruması" ve "ölçünün herhangi bir Euro Bölgesi ülkesinin enflasyonu değil, Euro Bölgesi'nin enflasyonu olması..." şeklinde sıralanıyor.