Dünya Bankası'ndan 'inovasyon' mesajı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Dr. Martin Raiser, "Türkiye verimlilik artışının kaynağını inovasyona kaydırmalı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA)

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Dr. Martin Raiser, Türkiye ekonomisinin yüzde 3 ile 4 oranında mütevazı bir büyüme trendine girdiğini, büyümenin artması için tasarruf oranı ile okullaşma seviyelerinin arttırılması, kadınların işgücüne katılımının yükseltmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nün davetlisi olarak, Dünya Bankası tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin Dönüşümü’ adlı raporunu tanıtan Raiser, Türkiye ekonomisiyle ilgili soruları yanıtladı. Türkiye’de uygulanan dönüşüm projelerinin birçok ülkeye örnek olduğunu belirten Raiser, ülkenin ekonomik büyümesinde verimlilik artışının önem taşıdığını aktardı. Dr. Raiser, “Türkiye, verimlilik artışının kaynağını tarımdan sanayi ve hizmetlere geçiş ve hızlı kentleşme gibi yapısal değişimden inovasyona kaydırmalı. Türkiye açılan demografik fırsat penceresinden de yararlanmalı. Türkiye için 2005 yılında demografik fırsat penceresi açıldı. Nüfusun üçte ikisi çalışma çağında ve bağımlılık oranı azaldı. Bu fırsat penceresi on yıl daha açık kalacak. Bu zaman iyi kullanılarak, genç nüfusun okul öncesinden başlayarak iyi eğitilmesi ve donanımının artırılması gerekir” dedi. 

"Türkiye’nin geleceğinde eğitim birinci sırada"

İşgücünün büyük bir çoğunluğunda eğitim ortalamasının 7 yıldan az olduğunu vurgulayan Dr. Raiser, bunun hızlı bir şekilde, gelişmiş ülkeler düzeyi olan 11 yıla çıkarılması gerektiğini kaydetti. Bu rakamlarla birincil politika olarak eğitime önem verilmesinin faydalı olacağını ifade eden Dr. Raiser, okullaşma oranı kadar eğitimin kalitesine önem verilmesini ve eğitimin işgücü piyasası ihtiyaçları ile ilişkisi üzerinde durulmasının gerekliliğini bildirdi. Dr. Raiser, kadın istihdamında üniversite eğitiminin de kritik önemde olduğuna dikkat çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir