EBRD'nin borsa adımı Türkiye'ye yabancı yatırımı artıracak

EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Borsa İstanbul'a yüzde 10'luk hisse karşılığında yapılacak yatırımın uluslararası oyuncuların Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Borsa İstanbul'a yüzde 10'luk hisse karşılığında yapılacak yatırımın uluslararası oyuncuların Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını söyledi. 

EBRD'nin İngiltere'nin başkenti Londra'daki yönetim merkezinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Marquet, geçen hafta Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu satın almak için başlatılan görüşmeler sonucunda ön protokol imzalandığını hatırlatarak, "Borsa İstanbul'a yaptığımız yatırımın ve Türk şirketlerine yaptığımız yatırımın, Türkiye'ye olan ilgiyi ve şirketlerin sermayeye olan erişimini artırmasını bekliyoruz" dedi. 

Marquet, bunun, daha geniş bir yatırımcı tabanına sahip olunması, Türkiye ekonomisinin büyümesi, büyük projelerin finanse edilmesi için son derece önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"İki sebepten dolayı Borsa İstanbul bizim için son derece önemli. İlki Türkiye borsayı da geliştirerek İstanbul'u finans merkezi olarak konumlandırmak istiyor. Bu hedefe ulaşabilmek için Borsa İstanbul son derece önemli. İkincisi ise biz öz sermeye yatırımı yapıyoruz. Borsa İstanbul'la ilişkilerin geliştirilmesi EBRD için son derece önemli. Borsa İstanbul'la ön anlaşmamızı imzaladık ve şu anda regülatörlerin onayını bekleyeceğiz. Yatırımımızın bu yılın üçüncü çeyreği içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul'un hali hazırda Nasdaq OMX ve Orta Asya'da diğer borsalarla ortaklıkları bulunuyor. Bizim burada bir katkımız da bu ilişkilerin geliştirilmesi olabilir. Daha önce EBRD olarak Moskova ve Bükreş borsalarına yatırım yaptık. Ortaklığın nasıl kurulması ve büyümenin nasıl sağlanması gerektiğini biliyoruz." 

Yatırım bu yıl 1,75 milyar euro 

Türkiye'nin EBRD'nin bu yılki yatırım portföyünde geçen seneki gibi en yüksek payı almasını beklediklerinin altın çizen Marquet, geçen yıl Türkiye'ye toplamda 1,4 milyar euro yatırım yaptıklarını, bu yıl için planlarının Türkiye'ye toplamda 1,75 milyar euro yatırım yapmak olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıllarda da yatırımlarımızın benzer seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi. 

Rusya merkezli jeopolitik gelişmeleri de değerlendiren EBRD Türkiye Direktörü Marquet, Rusya'daki yatırımların bir kısmının zaman içerisinde Türkiye'ye çekilmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine şunları söyledi: 

"Rusya'daki gelişmelerden çok önce Türkiye'ye yatırım yapmaya başladık. Türkiye bizim için bağımsız bir oyuncu. Geçen yıl en büyük yatırımımızı Türkiye'ye yaptık. Bu yıl da yatırımlarımıza devam edeceğiz."  

Türkiye ekonomisinin büyüme görünümüne de değinen Marquet, Türkiye ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 3 oranında, potansiyel büyümesinin biraz altında bir büyüme kaydetmesini beklediklerini dile getirerek, "Ekonomiyi potansiyeline geri döndürmek için net bir şekilde reformların ve yatırımların devam etmesi gerekiyor" dedi. 

EBRD'nin öncelikleri arasında bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılmasının önemli bir yeri olduğunu belirten Jean Patrick Marquet, önümüzdeki dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin daha fazla yatırım çekebileceğini sözlerine ekledi.