"ECB, 2018'de faiz artırır"

Yatırımcılar, 2018'in başlarında Euro Bölgesi'nde faiz artışı bekliyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Mart 2018 itibariyle faizleri artırmasını beklerken, bazı bankalar Avrupa ekonomisinde iyileşmenin devam
etmesiyle ECB'nin 2018'de birkaç tane faiz artışına gideceğini tahmin ediyor.

Eonia olarak adlandırılan bankalar arası ileri vadeli faizler, ECB'nin 8 Mart 2018 tarihli toplantısı için yüzde eksi 0.25'lik bir orana işaret ederken, şu anda spot Eonia faizi yüzde eksi 0.35'te bulunuyor.

Analistler aradaki bu farkın, ECB tarafından 2018 Mart ayına kadar borçlanma faizi olan mevduat faizinin 10 baz puan artırılması anlamına geldiğini söylüyor. Bu tarih, ECB'nin varlık alım programının sonlanacağı dönemin hemen ertesine denk geliyor. ECB'nin mevduat faizi şu anda yüzde eksi 0.4 düzeyinde.

Bu değişiklik dün konuşan ECB Başkanı Mario Draghi'nin en az yıl sonuna kadar agresif parasal genişleme politikasını devam ettireceğini fakat ek gevşeme için ihtiyacın azaldığını söylemesinin ardından geldi.

Piyasaların her ne kadar birkaç ay sonra olsa da para politikasının normalleşmesini fiyatlaması üzerine tahvil getirileri artarken, euro da değer kazandı.

Barclays analistleri faiz artışlarının 2018 yılında başlamasını öngörüyorlar. Önümüzdeki yıl faizlerin yüzde eksi 20'ye çıkarılacağını düşünen analistler, bunun 10'ar baz puanlık iki faiz artışıyla gerçekleşeceğini düşünüyorlar.